Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


ALI som arbetsvillkor och överhoppningsbar tid hos a-kassa

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Aktivitetsstöd
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Panta RheiRegistreringsdatum: 15 maj 2013
Inlägg: 2

InläggPostat: 2013-05-15 10:19:17    Rubrik: ALI som arbetsvillkor och överhoppningsbar tid hos a-kassa Svara med citat

Hej!

Under en period kunde de som haft maxtid med tillfällig sjukersättning och sjukpenning ansluta sig till A-kassa. Detta enligt tillfälliga förändringar i Arbetslöshetsförsäkringen. Nu visar det sig att from den 1 feb så upphörde den överhoppningsbara tiden på 10 år till 5 år.

Jag står inför att bli utförsäkrad från FK i juni 2013 och kontaktade därför ALFA kassan för att få en preliminär uppgift om dagpenning. Då får jag alltså veta ovanstående, att det är 5 år som gäller. Själv har jag varit 100% arbetsoförmögen sen juni 2004. Haft sjukpenning, tillfällig sjukersättning och blev utförsäkrad första ggn 2010 och var inskriven i ALI tom dec. Återsjukskriven sen dess och nu tar sjukpenningen på fortsättningsnvån slut.

Gick med i Alfakassan 2010 enligt då gällande villkor och undrar nu:

Stämmer det att jag betalt avgifter i snart 3 år på närmare 10 000kr och from 1 feb i år inte har rätt till ersättningsnivå utifrån uppfyllt arbetsvillkor? Det är alltså ny ALI och aktivitetsstöd som gäller, men det är akassan som beräknar dagpenningen. Enligt Alfa uppfyller jag inte längre arbetsvillkoret och det innebär att FK kommer beräkna min dagpenning utifrån det. Det innebär 224 kr /dag alt 330 kr istället för möjlighet till 680 kr.

En privatperson med annan A.kassa hade fått uppgift om att ALI ska räknas som ett arbetsvillkor och att de 5 åren ska räknas från det slutdatumet.

Please kan nån bringa klarhet i detta? Har suttit i telefon med både ALFA, FK, AF och IAF ca 10 timmar utan att få klart besked. Försöker hitta, läsa och tolka grundförfattningar och lagrum utan resultat...

Vänligen Panta Rhei
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2013-05-15 22:06:42    Rubrik: A-kassa Svara med citat

Hej!
Av uppenbart politiska skäl införde Reinfeldts regering diverse specialbestämmelser när det visade sig att tiotusentals människor skulle bli utförsäkrade, bl.a. 10 års överhoppningsbar tid under perioden 1 januari 2010- 31 januari 2013. Prop. 2009/10:40 s.15. Därefter skulle man återgå till de fem år som infördes 2007.

Enligt Lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) 17 a § är det fem år som utgör överhoppningsbar tid. Enda undantaget beskrivs i 16 c§. I praktiken innebär det att du under 12 månader närmast före den överhoppningsbara tiden måste ha uppfyllt ett arbetsvillkor.

Arbetslivsintroduktion (ALI) har en "...utredande, vägledande eller orienterande karaktär för den som efter långvarig sjukdom behöver förbereda sig för ett arbete..." Förordning (2000:634 om arbetsmarknadspolitiska program 30 a §. Det räknas inte som arbete eller jämställd tid enligt 13§ och 13 a § i ALF.

Det spelar ingen roll vilken a-kassa man tillhör, regelverket är i tillämpliga delar detsamma för alla arbetslösa, så jag tror det föreligger ett missförstånd angående den som påstår sig ha tjänat in ett arbetsvillkor via ALI. Jag kan inte heller se att det värderades annorlunda enligt äldre bestämmelser.

Jag kan tyvärr inte se någon möjlighet för dig att kunna åberopa ett arbetsvillkor om intjänandetiden inte ligger inom de senaste sex åren, vilket också betyder att enda fördelen med medlemsskap i a-kassan kan vara en något högre ersättningsnivå med lägst 320 kr/dag.

Hans
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Panta RheiRegistreringsdatum: 15 maj 2013
Inlägg: 2

InläggPostat: 2013-05-15 23:41:13    Rubrik: Svara med citat

Tack kära Hans för ditt svar!

Det var ju som jag befarade och jag undrar hur många som är drabbade av samma situation och missförstånd som mig?

Jag tycker det borde vara på sin plats att gå ut med information till allmänheten, dvs de som kan tänkas vara berörda. Tog upp detta med den jurist jag pratade med på IAF.

Undrar rent allmänt:
1 Hur många stod inför utförsäkring från FK under aktuell period och anslöt sig till A-kassa eller Alfa
2 Hur många har kunnat utnyttja denna försäkring och fått inkomstrelaterad försäkring, (antingen via åtgärd eller återgång till arbete), efter att medlemsvillkoret uppfyllts.
3 Hur många har inte ännu utnyttjat nån försäkring och drabbas av att 10års överhoppningstid inte gäller from 1 feb?

Detta förstår jag att jag inte kan få nåt svar på då IAF genomförde uppföljningen:

"2010:25 Tillfälliga förändringar i arbetslöshetsförsäkringen utifrån förändringar i sjukförsäkringen- En uppföljning med redovisning till regeringen enligt regleringsbrevet för IAF 2010"

Här framgår att de stötte på problem av olika slag:

"Dock har IAF inte kunnat få eller ta fram uppgifter om dem som lämnat sjukförsäkringen. IAF har begärt uppgifter från Arbetsförmedlingen, men inte fått några med hänvisning till att Arbetsförmedlingen inte har stöd i lag att registrera eller ta fram sådana. Det har heller inte varit möjligt för IAF att ta fram uppgifter från IAF:s databas A-stat på grund av begränsningar som 13 § första stycket lagen (2006:469) om behandling av personuppgifter vid Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen medför. Lagstiftningen tillåter inte att IAF söker fram uppgifter om dem som varit långvarigt sjukfrånvarande. Denna begränsning innebär även att IAF inte kan få fram ett fullgott underlag för en granskning av arbetslöshetskassornas handläggning av ärenden som omfattas av de tillfälliga reglerna i ALF. Då nuvarande lagstiftning begränsar IAF:s möjligheter att även framöver fullgöra
sitt tillsynsuppdrag har IAF skrivit till regeringen angående en ändring av lagen." (IAF, 2010,Dnr 2010:301)

http://www.iaf.se/Global/Tillsyn/Rapporter-pm/2010/2010-25.pdf

För de övriga som är drabbade såsom mig, vill jag påpeka att:

Om man sökt och beviljats boendetillägg, så kommer det beloppet att öka när sjukpenningen tar slut och man går in i ALI med minskad ersättning.


Vänligen Panta Rhei (som just nu inte tycker att allting flyter)
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Aktivitetsstöd Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.33 sekunder att ladda.