Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Värt att försöka ansöka?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
SmulanRegistreringsdatum: 26 oktober 2012
Inlägg: 5

InläggPostat: 2012-10-26 19:20:30    Rubrik: Värt att försöka ansöka? Svara med citat

Hej!
Är medelålders kvinna som haft diagnosen MS i snart 12 år. Förmodligen ännu längre men att jag inte förstod vad det var och sökte mig inte till sjukvården. Efter 10 år idogt medicinerande med bromsmedicner och varit ur-noga med hälsan så börjar MS'n påverka mitt dagliga liv. Nervsmärta, balansproblem men framförallt trötthet. I Januari i år blev jag sjukskriven för första gången med 25% och är så fortfarande.
Min företagsläkare rekommenderar att jag ansöker om sjukersättning på 25% men min neurolog tycker inte jag ska göra det ännu då han menar att processen är för psykiskt påfrestande, långdragen och att chansen är låg att jag lyckas.
Hans förslag att jag så långt som möjligt ska försöka lösa detta med min arbetsgivare. Att inte belasta mig och min familj med den påfrestning det innebär.
Då jag har ett icke fysiskt jobb, kontorsjobb, som jag dessutom kan styra inflödet av arbete ganska bra själv och inte har några tunga deadlines över mig så är det inte fysiken som påverkar min arbetsförmåga, utan enbart tröttheten som även kallas för MS-trötthet. Det är inte jobbet som tröttar ut mig utan den "vakna tiden". Får narkolepsimedicin som hjälper en del.
Jag är skrämd av min läkares råd att avvakta att inte göra detta nu. Förstår samtidigt inte hur jag ska kunna komma överens om att jobba 100% men ändå inte med min arbetsgivare.
Är det verkligen så omöjligt som han anger?

Vet att FK är fruktansvärda det lilla jag har mött av dem. Att känna sig kränkt, misstrodd och utpekad som en simulerande utsugare av systemet.
FK menar också att jag inte har någon chans till sjukersättning och tycker att det är bättre om jag säger upp mig för att ta ett jobb på Samhall på 100%. HL menar också att ingen hänsyn tas till om en individ klarar något mer efter 8h arbete eller inte. Detta kan jag tycka är en väldigt knepig syn på arbetskraft och hur man tror att man kan få ut mesta möjliga effekt ur den. Kör slut på en nu så kastar vi in nästa sen...

Jag är bara ute efter att ha en vardag som fungerar och att jag klarar av den rehab och återhämtning jag behöver för att kunna prestera också nästa dag. Jag vill kunna hänga i så långe som möjligt i arbetslivet. Tycker om mitt jobb, levererar bra och bidrar till verksamheten.

Villrådig
_________________
//Mvh Smulan
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2012-10-26 21:32:05    Rubrik: Hej Smulan Svara med citat

Det känns helt omöjligt att besvara denna fråga, i alla fall ur ett medicinskt perspektiv. Jag känner mig lika villrådig som Du.

Gå dock inte i Samhall-fällan.

Kanske någon annan moderator har ett bättre svar.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2012-10-28 01:59:34    Rubrik: Hej igen Smulan Svara med citat

Har funderat lite ytterligare på den situation jag tror Du lever under. Det verkar som Du gör allt vad man bör göra för att mota sjukdomen i grind, men du är medelålders och har blivit sämre under det gångna året trots mångårig bromsmedicinering. Din kropp lider under stora påfrestningar och du blir ju inte yngre, sjukdomen är kronisk med akuta försämringsskov.

Om det går att motivera rent medicinskt, så borde Du söka sjukersättning 50 procent. Då har Du möjlighet pusta ut mellan varven och hinner bygga stärka din kropp för att klara yrkesarbetet. Utifrån vad jag vet om MS, verkar det mer realistiskt. Du beskriver trötthet, balansproblem, nervsmärta. Så småningom hamnar Du nog i 50 procents diskussion, även om Din neurolog inte skulle tycka det nu. Men ta en diskussion med denne dr. som ju tydligen anser att det skulle vara för påfrestande för Dig med en 25 procents strid nu. Om inte denne dr. vill förstå, så be att få byta dr. Försök dock att undvika gå ned i arbetstid på egen bekostnad. Då skrivs Din SGI ned och du få sämre sjukpeng i samband med nästa sjukskrivning, som kommer förr eller senare. Men, detta vet Du ju redan själv.

Det är bara Du som kan värna din kropp och en strid med FK är påfrestande och leder till stora psykiska påfrestningar, som i sin förlängning leder till ytterligare trötthet och försämrad MS. Tyvärr så kommer den dag Du måste ta fighten med FK och då gäller det att ta den förr, då krafterna fortfarande finns, hellre? senare. Men till syvende och sist, det är Ditt beslut, detta med FK, inte din neurologs.

Hälsar Maria Bengtsson.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
SmulanRegistreringsdatum: 26 oktober 2012
Inlägg: 5

InläggPostat: 2012-10-28 09:53:48    Rubrik: Svara med citat

Hej!

Tack för ditt svar.
Det låter lite så som jag resonerar med mig själv. Jag vet att frågan förr eller senare blir aktuell. När är det då "bäst" att ta tag i den.
Det känns som en lätt lösning för stunden att med skygglappar på försöka köra i alla fall.
Är i botten en person som lever lite för mycket för att prestera iställer för att leva. Sitter i sen småskolan och svårt att tvätta ur, så bara att acceptera att jag inte orkar lika mycket längre är väldigt svårt. Då när HL på FK anser att "du orkar visst" så får jag grymma skuldkänslor och tvivlar grymt på mig själv. Är jag bara lat och arbetsskygg. Jag har själv skyhöga krav på mig själv. Behöver inte särskillt mycket hjälp med att elda på det av någon annan. När jag dessutom känner att jag får viss hjälp av narkolepsimedicin för att orka vara vaken kan jag känna att har jag då kvar argumentationen att jag inte orkar. FK vill att tröttheten ska "graderas" och hur mycket de påverkar de 8 arbetstimmarna. Samtidigt vet jag att många i min omgivning inte hade orkat med de biverkningar som olika medicineringar ger och komplikationer som ms förorsakar. Så på så vis är jag stark och tålig. Hur ska man gradera det så att tjänstemän på FK ska kunna göra en bedömning.
Jagar nu fakta för att kunna ta beslut. Varit kontakt med domstolen i mitt närområde. Ska också prata med en bekant som arbetar som dommare. Vet att min företagsläkare tänker ta upp en diskussion med min neurolog så får jag se vad de säger.
_________________
//Mvh Smulan
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2012-10-28 13:51:29    Rubrik: Svara med citat

Hej

Var då inte en "snäll flicka" nu utan presentera för Dina doktorer att du vill ansöka om 50 % nu. Du måste ha kraft för själva processen. ... den kan ju ta flera år. Vad FK säger, lyssna inte på det. De är Din motpart nu. Be FK ställa alla frågor i mail till dig och tala inte med FK per telefon. FK har naturligtvis intresse av att Du inte söker alls, men om Du söker 25 % nu och när hela den proceduren är över, kanske först om 5 år, så kan det då ha visat sig att Du försämrats såpass att Du omedelbart behöver söka 50 %. Den blir en mödosam vandring på nytt. ....

Övertyga Dina doktorer om att Du nu försämrats såpass att 50 % är det Du vill söka.

Bry Dig inte om pratet att man inte kan räkna med att vara annat än trött efter en arbetsdag.

Det finns säkert också många yngre krafter (arbetslösheten är ju jättehög) som gärna tar över delar av Ditt arbete, som Du själv verkar gilla.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
SmulanRegistreringsdatum: 26 oktober 2012
Inlägg: 5

InläggPostat: 2012-11-04 14:32:57    Rubrik: Fegar ur Svara med citat

Hej!

Måste tyvärr meddela att FK lyckats skrämma upp mig på 100% igen.

Har bara jobbat 2 dagar heltid men har fått ligga till sängs större delen av helgen efter det. Kommer bli "intressant" och se hur det blir med 5 dagar + att barnen är hemma, de var hos mormor och morfar förra veckan. Det kommer att funkar uruselt men jag känner att jag inte har något val.

Har inte min neurolog med mig. Han har gett upp att bråka med FK och hoppas på att det ska finnas snälla arbetsgivare som ska se mellan fingrarna att arbetstagaren inte orkar prestera längre. Argumentet är att det är så påfrestande att gå igneom processen och att sannolikheten att man lyckas är så pass låg. Särskillt när vi pratar 25%.
Varken jag eller han kan argumentera för 50% i dagsläget så pass dålig är jag inte ännu.
Jag har insett att jag behöver byta läkare innan jag försöker mig på detta. Får bara hoppas att jag okar "stå upp" tills jag kan påbörja en ny sjukperiod.
Ibland kan jag inte låta bli att tänka att så "sjuka" som våra sjukförsäkringsrelger är det inte klokt att inte fler reagerar. Har en vän som nyligen varit med om en ordentlig trafikolycka. Nu har det gått 90 dagar sedan dess och nu tycker FK att det är dags att börja jobba 100%....annars är det bara att säga upp sig och börja söka jobb någon annanstans. Det är så galet så jag blir knäpp.

Och vad ska man göra om även läkarkåren ger upp... har även förstått att en del fackförbund börjar ge upp eftersom de sällan vinner några mål. Ska man behöva "elda upp" arbetsgivarna så att de protesterar att de inte vill bli den som får stå med kostnaden och besväret av sjuka människor. Fast det är ju klart, de kan ju helt enkelt sluta anställa samt säga upp individer med sjukdomsrisk eller konstaterad diagnos.... då får vi verkligen ett bra samhälle....
_________________
//Mvh Smulan
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
SofieRegistreringsdatum: 07 februari 2012
Inlägg: 45

InläggPostat: 2012-11-04 20:14:31    Rubrik: Fatta mod Svara med citat

Förstår din känsla. Alliansens polititk är en utnötningspolitik. Det blir så besvärligt att hjälpa sjuka, så att vissa låter bli. Reglerna är så komplicerade att förstå, få orkar sätta sig in i dem. Sanningar och fakta manipuleras. Vi måste fortsätta att hävda vår rätt, fortsätta att överklaga etc. Det är en nedmontering av hela socialförsäkringssystemet, inte bara sjukförsäkringen.
Du har givetvis rätt till sjukersättning om du pga sjukdom inte orkar arbeta i nuvarande omfattning. Önskar dig Lycka till med allt.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
SmulanRegistreringsdatum: 26 oktober 2012
Inlägg: 5

InläggPostat: 2013-05-07 17:16:29    Rubrik: Svara med citat

Kan meddela att det höll i knappt en månad...trillade tillbaka till 25% sjuksrivning igen och är det fortfarande snart ett år senare och nu gör FK sitt yttersta för att bli av med mig i statistiken.

Kan meddela att "dagar" gör inte att jag blir friskare, snarare sämre, och den mobbing som sker av dem som inte kan presetera lika mycket längre den fortgår.
"Arbetslinjen" och "motverka utanförskap" jo jag tackar....

Häxjakt är vad det är.

Jag kämpar på. Jag vill göra rätt för mig så mycket jag bara kan, men 100% fixar jag inte längre och kommer nog aldrig göra heller.
_________________
//Mvh Smulan
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2013-05-08 01:31:21    Rubrik: Hej Smulan Svara med citat

Tyvärr är det svårt att bli förvånad över hur sjuka männikor blir hanterade idag.

Jag står fast vid min rekommendation i oktober 2012, att det för Dig är bäst (och om nya läkarintyg kan motivera det) söka 50 % sjukersättning.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.15 sekunder att ladda.