Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Rätt text i läkarutlåtandet vid ansökan om sjukersättning

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
BenitaRegistreringsdatum: 15 maj 2012
Inlägg: 5

InläggPostat: 2012-10-17 19:43:21    Rubrik: Rätt text i läkarutlåtandet vid ansökan om sjukersättning Svara med citat

Karl Karlsson har ingen arbetsförmåga för all framtid p g a av sin sjukdom och funktionshinder samt alla möjligheter till rehabilitering är uttömda.

Måste läkaren skriva meningen:"alla möjligheter till rehabilitering är uttömda" i läkarutlåtandet, för att Försäkringskassan skall godkänna utlåtandet och inte göra ett avslag.

Har det blivit någon ändring (laglig) att man inte behöver skriva "alla möjligheter till rehabilitering är uttömda".
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2012-10-19 10:57:31    Rubrik: Kraven för sjukersättning Svara med citat

Hej!
Något krav på en exakt formulering känner jag inte till, däremot framgår det av 33 kap. 6 § SFB vilka krav lagen ställer. ”För rätt till sjukersättning krävs att arbetsförmågan kan anses stadigvarande nedsatt och att åtgärder som avses i 27 kap. 6 § samt i 29-31 kap. inte bedöms kunna leda till att den försäkrade återfår någon arbetsförmåga”.

En utförlig beskrivning av Försäkringskassans tillämpning av gällande regelverk och handläggning av ett ärende finns i Vägledning 2004:9 Ver.14 med början på sida 41. På sidan 42 hänvisas till HFD 242-11 och HFD 4686-10 som båda prövar begreppet "stadigvarande nedsatt arbetsförmåga". Domstolen betonar "Den ska dock bedömas komma att kvarstå under all överskådlig framtid." Försäkringskassans kommentar: "Med stöd av domarna tolkar Försäkringskassan begreppet "all överskådlig framtid" som att det avser väldigt lång tid".

På sidan 43 andra stycket i vägledningen sägs "Högsta förvaltningsdomstolen har i ett annat avgörande HFD 7299-10 även framhållit att det varken i lagtext eller i förarbeten ställs något krav på att arbetslivsinriktade åtgärder ska ha vidtagits".

Hur ett läkarutlåtande ska formuleras blir således en tolkningsfråga vilket inte alla läkare tycks ha insett. Om de skriver "nedsatt för avsevärd eller förhållandevis lång tid" blir det sannolikt avslag på ansökan. Ett påstående att alla rehabiliteringsmöjligheter prövats eller bedöms meningslösa måste naturligtvis styrkas på lämpligt sätt, helst av specialister på respektive område.

Den som noga studerar Försäkringskassans vägledning och relevanta domar ökar sannolikt möjligheten till framgång, men risken för slarviga och godtyckliga bedömningar kan man aldrig bortse från. Man bör också vara medveten om att för många utgör förvaltningsrätten sista instans vid ett överklagande. Sedan ökar svårighetsgraden avsevärt.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Ann-Sofi AndreRegistreringsdatum: 29 maj 2012
Inlägg: 8

InläggPostat: 2013-01-13 12:48:42    Rubrik: Svara med citat

Hej! Jag har bipolär2diagnos har fler i min släkt som tagit livet av sig jag försökte redan vid 10-års. Ålder hamnade på Kron prinsessans barnsjukhus sedan har jag försökt några gånger! Jag har halft sjukersättning permanent sedan 2008 ,då min sjukdom förvärrats tyckte hon att jag skulle söka hel sjukersättning jag ansökte 20110907' min läkare lämnade inte in läkarutlåtande hon fick dispens lämnade in det20130107' hon skrev att jag kan jobba 50% och att jag inte är suicidalt jag har talat om att jag funderar natt och dag på att ta livet av mig! Jag har även sköldkörteln problem äter levaxin har även diabetes 2! Jag är 60-år
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2013-01-13 19:27:59    Rubrik: Hej Ann-Sofie Svara med citat

Det framgår inte vem som ansåg att Du borde ha hel sjukersättning, men bedömningen förefaller rimlig dels med tanke på dina diagnoser men också med hänsyn taget till Din och dina släktingars sjukhistoria.

Du skriver: "hon skrev att jag kan jobba 50% och att jag inte är suicidalt jag har talat om att jag funderar natt och dag på att ta livet av mig! Jag har även sköldkörteln problem äter levaxin har även diabetes 2".

Är det samma hon som som tyckte Du skulle ha hel sjukersättning cirka år 2011?

Det framkommer inte av Din förfrågan på denna site huruvida den sjukersättning du fick 2008 beslutades före 1 juli eller efter. Det har betydelse för hela förloppet, eftersom lagstiftningen skärptes 1 juli 2008. Eftersom Du tydligen skulle lämna in ett nytt LoH ( = Läkarutlåtande om Hälsotillstånd) utgår jag dock i detta svar från att Du fick sjukersättning enligt vissa övergångsregler som finns beskrivna i den lagstiftning som började gälla 1 juli 2008. Utan närmare detaljer går det inte att veta vilket regelverk som gäller för Dig.

Dock beskriver Du aktuella pågående självmordstankar natt och dag, och min bestämda uppfattning är därför att Du AKUT skall söka psykiatrin för inläggning. Du skall kräva inläggning och vägra lämna akutmottagningen, om de inte går dig tillmötes.

Jag tycker den läkare som skrivit aktuellt utlåtande till FK har grovt svikit Dig, och tycker det är upprörande hur du blir behandlad. Du bör genast få en annan läkare som har bättre förstånd. Finns det någon som kan hjälpa Dig till den akutpsykiatriska mottagningen, omedelbart? Annars ta Dig dit själv.

Det är en klen tröst, men det är många som farit väldigt illa av den av Allians-regeringen genomförda förändringen av sjukförsäkringen den 1 juli 2008. Du är alltså inte ensam.

Jag hoppas Du skall ha krafter att ta dig till sjukhuset och att du förhoppningsvis därifrån kan få omedelbar hjälp.

Jag hoppas också andra moderatorer på denna webbsida vill och kan skriva vad de kan tänkas ha att tillföra.

Med vänlig hälsning / Maria Bengtsson (pseudonym), specialistläkare.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Ann-Sofi AndreRegistreringsdatum: 29 maj 2012
Inlägg: 8

InläggPostat: 2013-01-13 21:19:09    Rubrik: Svara med citat

Det är samma läkare som uppmanade mig att söka hel sjukersättning
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2013-01-13 23:55:12    Rubrik: Bedrägligt av denne dr. Svara med citat

A. Man kan inte säga en sak till en pat.,
B. sedan som doktor låta bli att skicka in intyg under drygt ett års tid för att
C. slutligen inkomma med intyg till FK (efter dispens) och i detta intyg
D. gå FK tillmötes genom att skriva 50 % sjukersättning, samt ej suicidal.

Det verkar helt uppenbart misskötsel av yrkesuppgiften och egentligen ett anmälningsärende till Socialstyrelsen (tidigare skötte HSAN sådana ärenden) som dock inte verkar klara sin uppgift att utöva tillsyn över sjukvården.

Om det är som Du skriver, så antingen är det upprörande nonchalant eller så är doktorn utbränd och har inte längre koll på vilka uppgifter som ligger och väntar på att utföras. Väldigt svårt att veta vilket, men Du har hamnat i en "soppa". Hursomhelst så borde hon ha låtit Dig läsa LoH:t innan det gick in till FK, så att Ni kunde ha haft en diskussion.

Tyvärr är det så att det åligger patienten att bevisa för FK att arbetsoförmåga föreligger och ett av de bevis man som patient förfogar över är just den läkarbedömning som görs i ett LoH.

Du behöver komma till en annan läkare för "second opinion". Hursomhelst denna läkare, som skrivit detta intyg (mot din vetskap och trots doktorns egna rekommendation) kan Du inte längre lita på . ... Helst bör Du söka dig från den klinik där hon arbetar och söka någon psykiater som står oberoende av henne, om det finns någon sådan. Jag känner ju inte de praktiska förhållanden kring vilka Du lever, så jag vet inte bäst hur du skall komma vidare. Om Du har ork så kan det kanske vara en idé att ta kontakt med eventuell chef till denne dr,. och beskriva vad som hänt.

Dina självmordsfunderingar leder mig dock till att tycka att Du skall söka akut till psykiatrin och kräva inläggning. Du måste avlastas från alla akuta bekymmer och andra professionella måste omgående ta vid och utvärdera Din förmåga och dina behov. Jag hoppas innerligt att denna kvinnliga doktor inte är den enda som Du haft att förlita dig till.

När Du hamnat på rätt köl igen måste Du ha hjälp av en jurist i kampen mot FK. Här på forumet finns det folk som kan ge tips på lämplig person. Först måste Du dock ha ett nytt LoH som intygar Din 100 % arbetsoförmåga varaktigt. FK kommer väl sannolikt ge Dig 50 %, utifrån aktuellt intyg. Med hjälp utifrån får Du sedan ta det till en ny nivå, om Du orkar.

Bipolär typ 2 + hypothyreos + diabetes + 60 år är för mig 100 % arbetsoförmåga, med den familjära bakgrund Du kort refererar till.

Ge inte upp utan tänk att 50 % får jag i alla fall, försök se det så. ... och SÖK AKUT för de ständigt pågående självmordstankarna.


Varma hälsningar till Dig plågade medmänniska, från Maria Bengtsson.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Ann-Sofi AndreRegistreringsdatum: 29 maj 2012
Inlägg: 8

InläggPostat: 2013-01-14 00:30:32    Rubrik: Svara med citat

Jag har sedan 2008 permanent sjukersättning på 50%, det var min läkare som rekommenderade mig att söka hel sjukersättning , sedan skickade hon in läkarutlåtande om halv sjukersättning jag förstår inget, är desperat! Jag har kontaktat synpunktshanläggare på tiohundra dessutom har hon skrivit att jag är storrökare, visst jag hade hållet upp 2år dumt nog började jag röka igen men ska sluta
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2013-01-14 16:57:53    Rubrik: Hej Ann-Sofi Svara med citat

Tyvärr kan jag inte ha kännedom om de lokala förhållanden där Du bor och hur du bäst kan få hjälp. Följande frågor måste Du dock få svar på:

1. Vad står det i den journalanteckning där doktorn rådde mig söka hel sjukersättning?

2. Varför dröjde det mer än ett år innan ett LoH skrevs (efter dispens)?

3. Varför fick inte jag ta del av innehållet i LoH:t skickades till FK? Varför kommunicerades det ej till mig så att jag kunde lämna synpunkter på innehållet.

Tala också om klart och tydligt att Du p.g.a. dina sjukdomstillstånd inte klarar av en sådan stress som det innebär att hamna i ett sådant här "trassel".

Det var vad jag har att säga i detta ärende, men förhoppningsvis finns det någon annan moderator som läser detta och har synpunkter.

Med vänlig hälsning / Maria Bengtsson.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
SofieRegistreringsdatum: 07 februari 2012
Inlägg: 45

InläggPostat: 2013-01-14 17:09:25    Rubrik: Akutmottagning Svara med citat

Hej Annsofie..

Maria har skrivit ett utförligt svar till dig, så det är inte så mycket mer att tillföra. Det är omänskligt att behöva slå sig fram inom vården när krafterna knappt räcker till att överleva. Det viktigaste just nu måste ju vara att du kommer till en akutmottagning. Har du någon anhörig eller vän som hjälpa dig i kontakten med sjukvården? När du kommit upp på fötter lite mer, så behöver du byta läkare, och det finns råd om jurist via forumet.

Ta dig till en akutmottagning omgående.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
SofieRegistreringsdatum: 07 februari 2012
Inlägg: 45

InläggPostat: 2013-01-14 17:33:12    Rubrik: Rätt till ett värdigt liv Svara med citat

Gör ett tillägg

Som sjuk är det lätt att bli nertryckt i skorna, men även som sjuk och förtidspensionär har man rätt till ett värdigt liv. Du har rätt till ett respektfullt bemötande och rätt till en individuellt anpassad behandling. Du har rätt att få må så bra som möjligt, även om du inte kan arbeta.

Stå på dig!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Ann-Sofi AndreRegistreringsdatum: 29 maj 2012
Inlägg: 8

InläggPostat: 2013-01-14 21:04:31    Rubrik: Svara med citat

Jag fick permanent sjukersättning november 2008
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Ann-Sofi AndreRegistreringsdatum: 29 maj 2012
Inlägg: 8

InläggPostat: 2013-01-17 10:05:05    Rubrik: Svara med citat

Ann-Sofi Andre skrev:
Jag fick permanent sjukersättning november 2008
på halvtid läkaren tyckte jag skulle söka på heltid ändå skriver hon att jag ska jobba 50% i läkarutlåtandet
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2013-01-17 15:02:43    Rubrik: Hej Ann-Sofi Svara med citat

Din fråga är besvarad i inläggen ovan.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Ann-Sofi AndreRegistreringsdatum: 29 maj 2012
Inlägg: 8

InläggPostat: 2013-01-18 20:43:57    Rubrik: Svara med citat

Igår den 17-1 hade jag möte med läkaren sjuksköterska och deras chef. Kommer ingen stans blev så förtvivlad när läkaren förnekar att hon uppmanat mig att söka helt sjukersättning trots att hon gjort det vid 3tillfällen! Vem ord tror ni att dom tror på mina eller Överläkarens, jag skulle må så mycket bättre om hon erkänt jag är så besviken, vem ska man lita på! Bara börja om från början om jagnu kommer orka! Evil or Very Mad
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2013-01-18 21:22:21    Rubrik: Be att få. ... Svara med citat

. ... kopia av journalhandling för den tidsperiod då doktorn sagt detta. Mer har jag inte att säga men förstår att det känns bedrövligt.

När ord står mot ord, så gäller det skrivna ordet.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.07 sekunder att ladda.