Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Restbelopp vid sjukersättning retroaktivt

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
AnnaRegistreringsdatum: 21 november 2012
Inlägg: 2

InläggPostat: 2012-11-21 14:24:21    Rubrik: Restbelopp vid sjukersättning retroaktivt Svara med citat

Hej!

Jag har blivit beviljad sjukersättning retroaktivt fr.o.m mars 2012, även bostadstillägg har jag fr.o.m mars. Sjukersättning får jag fr.o.m november. Under hela den här tiden har jag haft sjukpenning.

Hur beräknas restbeloppet? FK har krånglat till det med för stor utbetalning av bostadstillägget. Mellanskillnaden mellan bostadstillägg mars-okt och restbeloppet ska jag ha. Men nu skulle jag gärna vilja veta hur restbelopp beräknas. Vill helst inte ringa FK.

Hoppas ni kan svara!
Tack

Mvh Anna
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2012-11-21 18:03:32    Rubrik: Retroaktiv ersättning Svara med citat

Hej!
Restbeloppet i ditt fall utgörs av mellanskillnaden mellan utbetald sjukpenning (SP) och retroaktiv sjukersättning (SE) från och med mars 2012, vilket normalt innebär att det uppstår ett restbelopp med negativt värde, dvs en fordran från FK:s sida. Detta formuleras i 107 kap. 2§ SFB på följande sätt

"Om Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten har betalat ut en ersättning enligt denna balk till en försäkrad och någon av myndigheterna senare beviljar den försäkrade en annan ersättning enligt balken retroaktivt för samma tid som den tidigare utbetalade ersättningen avser gäller följande. Avdrag på den retroaktiva ersättningen ska göras med det belopp som överstiger vad som skulle ha betalats ut för perioden om beslut om båda ersättningarna hade fattats samtidigt."

Det vore naturligtvis orimligt om du skulle behöva betala tillbaka mellanskillnaden, dvs SE-SP för 8 månader. Därför aktualiseras 108 kap. 2§ SFB vilket innebär att återbetalning endast ska ske om du orsakat den för stora utbetalningen. I praktiken betyder det att någon sjukersättning inte betalas ut för retroaktiv tid. Detta bygger på lydelsen i ovan citerade 107 kap. 2 § som innebär att man gör en jämförelse mellan utfallet av olika slags beslut samtidigt. Detaljerad information om retroaktiva utbetalningar och restbelopp hittar du på sidan 310 i Vägledning 2004:9 .

Eftersom bostadstillägg räknas ut i efterhand för det förflutna året blir det den faktiska inkomsten under 2012 som ska ligga till grund för detta belopp, vilket innebär att du kan bli återbetalningsskyldig för överskjutande del om det uppgår till 1.200 kr eller mera. Det råder s.k. strikt betalningsansvar när det gäller bostadstillägg och eftergift är svårt att få, oavsett vems felet är. I ditt fall ska återbetalningen förmodligen göras våren 2014.

När din taxerade inkomst för 2012 räknats ut ska den inkomsten räknas in i beräkningsunderlaget för SE och om det medför höjd antagandeinkomst och ytterligare retroaktiv ersättning för mars - dec 2012 ska den reduceras med restbeloppet enligt ovan. I detta speciella fall kan du förmodligen inte heller räkna med att någon retroaktiv ersättning kommer att betalas ut.

Mvh
Hans Hedström
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
AnnaRegistreringsdatum: 21 november 2012
Inlägg: 2

InläggPostat: 2012-11-21 19:41:01    Rubrik: Svara med citat

Hej Hans och tack för svaret!
Jag har redan fått en felaktig utbetalning på bostadtillägget, drog öronen åt mig när jag fick 26 000 mer än jag räknat med. Deras försvar är att de missat restbeloppet, men FK sa att jag ska få behålla mellanskillnaden mellan restbeloppet och bostadstillägget. Men den summan de sa var restbelopp stämmer inte med min uträkning av den, alltså SE´n jag skulle haft minus den faktiska sjp. jag fått enligt mina avier och uträkningar. Därför undrade jag hur restbeloppet räknas ut. Om det är något mer de gör avdrag för eller om det är så enkelt som SE-SP.

SE är lägre än SP men SE+bostadtillägg är lite högre per månad så att jag får behålla lite av bostadstillägg tycker jag är rimligt. så sa de men så kanske det inte fungerar när det väl kommer till kritan. Som så många gånger är FK som att prata med en påse nötter. Jag litar inte på dem ett dugg.
Därför känns det bra att ha lite på fötterna när man pratar med dem och veta vad det handlar om. Hade jag inte varit uppmärksam nu så hade det kommit ett fint återkrav på 26 000 om ett par år.

Mvh Anna
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2012-11-21 23:54:19    Rubrik: Restbelopp m.m. Svara med citat

Hej Anna!
Det var onekligen en miss som hade kunnat skapa stora obehag! Jag trodde det rörde sig om ett relativt litet belopp.

Eftersom preliminärt bostadstillägg (BT) beräknas utifrån en antagen årsinkomst antar jag att FK utgått från din sjukersättning och beräknat retroaktivt BT på detta inkomstunderlag för tiden mars - oktober, trots att du egentligen haft en högre inkomst i form av sjukpenning under 10 månader. Detta skulle därför kunna medföra ett för högt BT-belopp, men 26.000 ?

Preliminär BT ska ju beräknas på antagen årsinkomst (10 x SP + 2 x SE) för 2012 och adderas till SE, varpå utbetald SP dras ifrån och ett restbelopp uppstår. Eftersom de slutliga beloppen för SE och BT beräknas först efter att taxeringen för 2012 är klar går det bara att göra en preliminär beräkning av restbeloppet i dagsläget.

Det kan vara av visst intresse att tänka på att man vid beräkning av BT viktar inkomsterna varvid sjukersättning ingår med 100% i inkomstunderlaget, medan sjukpenning ingår med 80%. Det borde således ha minskat reduceringsinkomsten i BT-kalkylen.

Det var några ytterligare funderingar i all hast, men utan insyn i alla detaljer finns det en uppenbar risk för feltolkning.
Mvh
Hans
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.