Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Sjukersättning /Livränta

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Sandra
Gäst

InläggPostat: 2012-11-01 13:59:19    Rubrik: Sjukersättning /Livränta Svara med citat

Jag fick en godkänd arbetsskada 1991.
Jag fick då rätten att få livränta.

Jag försökte arbeta trots arbetsskada men till slut funkade det inte längre. jag blev sjukskriven med sjukpenning under några år.
Efter att under 11 år gått runt i ett ekorrhjul av läkarbesök och värktabletter samt naprapatbehandlingar för att kunna arbeta och arbeta för att ha råd med läkarbesök,värkmedicin och naprapatbehandlingar så orkade jag inte längre.

Försäkringskassan har dragit in min livränta med hänvisning till att jag försökt arbeta och det i sig bevisar då att jag är arbetsför.Ingen hänsyn tages till på vilket sätt jag försökt att dels arbeta dels inte ligga samhället till last. De har också kontrollerat huruvida jag har ett inkomstbortfall på mer än de 25 (?)% man måste ha för att vara berättigad livränta.

Jag var anställd som "brandman i ambulanstjänst" i STHLM.
Jag hade således samma lönesättnings som en brandman på den station i den kommun jag då arbetade.
Försäkringskassan valde att utgå från vad en person ,anställd som ambulanssjukvårdare i Trelleborg och Malmö hade i inkomst.

Detta överklagades då jag hade betydligt mycket högre lön än dessa.
Jag menar att de skall beräkna inkomstbortfallet på den lönesättning jag hade inte vilka arbetsuppgifter jag hade eller vilken titel som stod i anställningsbeviset.

Jag tycker mej ha stöd i lagtext jag läst.

Jag har överklagat detta beslut till hovrätt men de gick likväl på försäkringskassans beslut.

Man menar också att min tilltagande värk och inskränkthet i rörelseapparaten inte längre kan härröras från den kompressionsskada jag fick i rygg och bäcken för tiden vid arbetsskadan.

För några år sedan så fick jag besked att man helt sonika skrev ner min årsinkomst till 170.000 kr med hänvisning till att jag varit sjukskriven så länge.Jag ville veta vilket lagstöd de hade för att skriva ner min SPI till denna summa men har än i denna dag inte fått någon hänvisning.

I December 2010 fick jag igenom en sjukersättning,dvs en beständig sådan såvida jag inte genom ett under blir arbetsför igen.

Detta blir ju egentligen väldig motsägelsefullt att jag å´ena sidan anses som frisk och därmed ingen livränta att hämta längre å andra sidan får jag igenom en sjukersättning för att jag anses som för sjuk för att kunna arbeta.

Vad har jag för chanser att få tillbaka min livränta,som då, för 5-7år sedan låg på ca 4000 kr netto/månaden ???

Finns det något jag kan hänvisa till ?
som ni förstår har jag ju inte råd med advokat
då jag endast har en sjukersättning jag knappt klarar månaden på.

Då jag vidtalade (fackföreningen kommunal var de helt på min sida men ville inte företräda med hänvisning att "de vinner så sällan dessa mål" så det är inte ekonomiskt försvarbart att företräda " !!!!

Någon som kan råda mej hur jag skall gå till väga nu när jag då äntligen har en sjukersättning i hamn?
Jag finns på min email som är :

sandramarieangelica@yahoo.se

Tack på förhand om någon kan hjälpa mej med råd!

//Sandra.
Till överst på sidan
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2012-11-03 19:43:52    Rubrik: Livränteunderlag m.m. Svara med citat

Hej!
Eftersom din beskrivning är ganska allmänt hållen utan närmare detaljer är det svårt att ge ett bra svar på merparten av dina frågor, det är så många olika faktor som spelar in. Bestämmelserna har ändrats flera gånger under de senaste 20 åren och därför kan exakta datum för olika händelser spela stor roll, speciellt med hänsyn till eventuella övergångsregler. Förslagsvis bör du studera Försäkringskassans Vägledning 2003:4 Ver.11 avsnitt 10.7 på sidan 170 och framåt för att se vad som passar in på din situation, inte minst med hänsyn till vissa viktiga datum. Där finns dessutom hänvisningar till domar som kan vara av intresse.

Nedsättningen av arbetsförmågan ska uppgå till minst en femtondel enligt 41 Kap. 2§ Socialförsäkringsbalk (2010:110) Vidare krävs att inkomstförlusten uppgår till minst 25% av prisbasbeloppet det år livräntan betalas ut första gången.

Att man kan få sjukersättning men inte livränta beror på att förstnämnda baseras på graden av nedsatt arbetsförmåga oavsett orsak, medan arbetsskadelivränta baseras på styrkt arbetsskada. Om Försäkringskassan anser att dina problem helt eller delvis saknar anknytning till ett arbete måste du kunna bevisa motsatsen, vilket inte tillhör det lättaste. Speciellt inte vid skador som kan påstås vara åldersrelaterade eller degenerativa, vilket är deras standardargument.

Du anser dig ha stöd i lagtext men nämner inte vilket konkret lagrum du avser. Utan närmare insyn i ditt ärende är det omöjligt att spekulera över dina möjligheter att få livränta, men i vart fall bör du noga studera ovannämnda vägledning och använda den som utgångspunkt för att bedöma vilken lagstiftning som kan tillämpas.

Samma gäller sänkningen av din SGI, läs Vägledning 2004:5 V.9 Sjukpenninggrundande inkomst. Det låter lite märkligt att livränteunderlaget inte baserades på den faktiska inkomst du hade, men utan att ha läst Försäkringskassans och domstolens motivering vågar jag inte närmare spekulera över detta.

Med vänlig hälsning
Hans
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.