Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Arbetsrätt vid överlåtning av verksamhet

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK/POLITIK: Övriga rättsområden
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
StalbalkRegistreringsdatum: 27 maj 2015
Inlägg: 1

InläggPostat: 2015-05-27 07:38:58    Rubrik: Arbetsrätt vid överlåtning av verksamhet Svara med citat

Hej, jag ska försöka vara så tydlig som möjligt så det går lätt att förstå.

I denna ekvation finns 3 bolag inblandade, för enkelhetens skull kallar vi dom för:
Bolag 1
Bolag 2
Och bolag 3

Bolag 1 äger och driver framgångsrik restaurang men av diverse skäl beslutar sig för att sälja till bolag 2.

Bolag 2 har inte kapital att direkt betala restaurangen så ett hyresavtal skrivs, bolag 2 skall betala 70.000 varje månad den 25e till bolag 1, så vitt jag vet gäller det som avbetalning på restaurangköpet.

I avtalet som skrivs mellan de både ingår ej personal, alltså överlåtes inte den personalen som i förstaläget fanns på restaurangen till bolag 2.
Bolag 2 får således anställa helt ny personal på egna villkor. Vilket denne gör.

Ponera 2 stycken heltidsanställda med fast lön samt 4 provanställningar.

Restaurangen byter namn och koncept.

I avtalet som skrevs mellan bolag 1 och bolag 2 inkluderas en klausul som innebär att om de 70.000 som månadsvis skall betalas ej betalas, har bolag 1 rätt att häva köpet/hyresavtalet och restaurangen skall då lämnas tillbaka i det skicket som den köptes.
Detta blir så fallet och det är här bolag 3 kommer in.

Under ett och samma förhandlingstillfälle återgår restaurangen från bolag 2 till bolag 1 varpå bolag 3 köper restaurangen direkt av bolag 1 (alltså inget hyresavtal eller avbetalningsplan)
Bolag 3 planerar att bedriva verksamhet under samma namn och med samma koncept som bolag 2 planerat.

Nu till min fråga:
Vad har jag som anställd hos bolag 2 för rättigheter och vad kan jag ställa för krav på bolag 3 som nu bedriver den verksamhet där jag tidigare fått fast anställning.
Även vice versa, alltså vad kan bolag 3 ställa för krav på mig.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2015-07-10 02:32:10    Rubrik: Långt om länge. ... ett försök till svar. Svara med citat

Rent logiskt: Eftersom bolag 1 säljer (utan medföljande personal) till bolag 2, men bolag 2 inte kan uppfylla sina förpliktelser (formulerat som hyra), så bör rimligen bolag 2 återgå till bolag 1 på samma villkor (utan medföljande personal) som det en gång såldes från bolag 1 till bolag 2.

Vad bolag 1 i nästa steg gör med restaurangen saknar betydelse, i alla fall när det kommer till de som anställdes av bolag 2. Gentemot de som anställdes av bolag 2 har bolag 1 inget ansvar, därmed inte heller bolag 3 gentemot bolag 2 via bolag 1.

Bolag 2 återgår alltså till bolag 1 på samma premisser som bolag 1 såldes till bolag 2. Det är i alla fall så Du definierat det hela.

Gentemot bolag 3 har Du inga rättigheter men inte heller några skyldigheter. Du var ju anställs av bolag 2 som upphört, även om bolag 3 tar samma namn och koncept som bolag 2.

Detta låter som en rövarhistoria (med mina enkla läkaröron) men är sannolikt vanligt förekommande förfarande inom den ruffliga restaurangbranchen. Om inte annat så kan man göra sig av med obekväm personal genom att skifta ägande utan att ens byta namn eller koncept. Bolag 3 kan sedan genom olika fiffel anställa ny personal till en lägre kostnad än bolag 2. Arbetsförmedlingen tillgodoser dessa behov genom anvisning av arbetslösa tidigare restauranganställda, provanställningar o.s.v. och kanske t.o.m. genom att sälja arbetstillstånd utomlands eller rentav svart arbetskraft. Huvudsakligen torde vara att mixen av anställda verkar rimlig inför Arbetsförmedlingens icke kritiska ögon och att lönekostnaderna sänks. Det senare eftersom det är den största utgiften för en seriös restaurangägare.

Ja, det går att spinna hur långt som helst på detta. kanske någon FAS3:are och åtskilliga tusenlappar per månad från AF?

Synd om alla seriösa restauranganställda, som anstränger sig i arbetet, och som inget hellre vill ha än en fast anställning och veta att mat/hyra låter sig betalas. Men det är kapitalismens lag, rovdrift på människan och dennes arbete. ... Så länge människan har ett pris (blir en vara) och det lönar sig att byta ut människor, så kommer verksamheter bete sig så. Det gäller att läsa sin Karl Marx.

Människan som vara, människan som värdeminskning, människans utbytbarhet i en globaliserad värld, i vad annat består vårt aktuella ekonomiska system?

Vad anser Du själv? Vad tror Du själv om dina rättigheter/skyldigheter? Har bolag 2 fler verksamheter dit Du kan omplaceras under förutsättning att du är behörig till dylikt arbete? Det var ju i bolag 2 Du anställdes och det är gentemot bolag 2 du skall rikta ev. anspråk.

Vår moderator Hans Hedström är den som bäst hade kunnat besvara dina frågeställningar. Han har lång erfarenhet som facklig ombudsman och är mycket kunnig när det gäller juridiska spörsmål. Jag har bara gjort ett stillsamt försök i brist på annat svar.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK/POLITIK: Övriga rättsområden Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.