Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Invaliditetsersättning påverkar bostadstillägg?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Övriga socialförsäkringsförmåner
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
andersRegistreringsdatum: 14 maj 2014
Inlägg: 1

InläggPostat: 2014-05-14 18:55:50    Rubrik: Invaliditetsersättning påverkar bostadstillägg? Svara med citat

Hej!
Mitt barn har pga sjukdom fått utbetalt en hög invaliditetsersättning från en barnförsäkring.

Nu många år sedan flyttar barnet hemifrån. Nu får mitt barn inget bostadstillägg pga invaliditetsersättningens storlek.

Eftersom syftet med invaliditetsersättningen är att försäkra försäkringstagaren vid invaliditet till en god levnadsnivå känns det lite fel att samhällets bidragsnivåer sjunker. Syftet med försäkringen bortfaller ju då.

Vad säger juridiken och finns det några vägledande domar?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2014-05-15 22:34:01    Rubrik: Bostadstillägg Svara med citat

Hej!
Rätten till bostadstillägg framgår av kap. 101 3 § Socialförsäkringsbalk (2010:110) SFB där det räknas upp vilka kategorier som avses. Vidare framgår det av kap. 102 SFB hur inkomster av olika slag ska värderas samt hur förmögenheter kan påverka rätten till bostadstillägg.

Din fråga utgår från åsikten att ersättning från en privat försäkring inte ska reducera bostadstillägget varför jag vill nämna något om de ursprungliga skälen bakom denna bidragsform.

I prop. 2000/01:140 s.32-37 betonas behovet av ett grundläggande skydd för dem som har låga pensioner eller sjuk/aktivitetsersättning för att ge dem möjlighet till en bostad till rimlig kostnad. Däribland nämns att bostadstillägg ska "betalas ut till personer som har ett ekonomiskt behov därav.." vilket till viss del kan jämföras med lagstiftningen gällande försörjningsstöd där det i princip är alla tillgängliga ekonomiska resurser som ska beaktas, oavsett deras bakgrund. Visst intresse kan resonemanget i RÅ 2010 ref. 42 ha eftersom man där utgår från bl.a. ideella skadeersättningar.

På sidan 3 i domen säger SKL i sitt yttrande "I linje härmed bör ideellt skadestånd, vid bedömning av rätt till ekonomiskt bistånd, i princip endast undantas i de fall det finns skäl att anta att ersättningen kommer att behöva tas i anspråk för att täcka kostnader för t.ex. rehabilitering som den enskilde har behov av till följd av den fysiska eller psykiska skada han eller hon åsamkats".

Vidare betonar Regeringsrätten i sista stycket på sidan 3 "Det kan i och för sig anföras argument för att ett skadestånd för ideell skada eller en försäkringsersättning av det slag som M.K. erhållit inte ska behöva användas för den grundläggande försörjningen". "Endast medel för att täcka klart förutsebara kostnader till följd av skadan synes kunna undantas vid denna bedömning". En analog tolkning av detta uttalande bör kunna göras vid beräkning av bidragsgrundande inkomst gällande bostadstillägg.

I detta sammanhang bör också nämnas att man vid beräkningen av den bidragsgrundande inkomsten enligt 102 kap. 11 § SFB tar hänsyn till eventuell förmögenhet som överstiger 100 000 kr (125 000 kr i vissa fall). Om förmögenheten skapats genom ersättningar från ideella skadestånd eller privata försäkringar spelar ingen roll eftersom bostadstillägg är bundet till behovet av en rimlig bostadskostnad och inte avser att skydda privata förmögenheter. Exempelvis kan den som använder sin invaliditetsersättning för investering i en fritidsfastighet räkna med reducerat bostadstillägg.

Min tolkning av regelverket är således att bostadstillägg ska garantera en viss grundnivå, inte bevara eventuella förmåner som bygger på privata försäkringslösningar. I annat fall skulle ekonomiskt välbeställda gynnas framför dem som inte har råd att köpa sig privata försäkringar. Barn med föräldrar som haft råd att köpa privata försäkringar ska inte garanteras högre levnadsstandard än dem med sämre förutsättningar genom att beviljas undantag vid beräkningen av bidragsgrundande inkomst.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Övriga socialförsäkringsförmåner Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.