Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


När sjukpenningen tar slut....och jag fortfarande är partiel

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjuklön
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
RomellRegistreringsdatum: 10 januari 2014
Inlägg: 3

InläggPostat: 2014-01-10 18:21:07    Rubrik: När sjukpenningen tar slut....och jag fortfarande är partiel Svara med citat

Hej! Jag vill veta vad som händer mej då jag haft sjukpenning i maximal tid. Från att ha varit helt sjukskriven är jag nu uppe i 75% arbete hos min arbetsgivare (kommunalt anställd). Dock inte i samma befattning som jag är anställd. Jag blir om ca en månad sk "utförsäkrad" men är då fortfarande inte helt återställd. Min läkare vill sjukskriva mej partiellt ytterligare några månader. Tror att det är realistiskt att vara i 100% jobb i mitten av maj vilket min läkare har i sin prognos. Då undrar jag vilken ersättning jag får då inte FK ger sjukpenning längre? Kan FK "strunta" i läkarens sjukintyg? Betalar AG sjuklön över bb även då jag blivit sk utförsäkrad? Under min långtidssjukskrivning har AG betalat ut 75%, 50% och idag då 25% sjuklön över bb och jag undrar vad arbetsrätten säger om sjukskrivningen blir längre än "maxtiden"? Jag kan ju inte jobba hos AG på heltid då jag ännu inte är helt återställd och jag tycker då att det logiska är att AG fortsätter att betala 25% sjuklön över bb tills jag är 100% frisk. Vilket skulle handla om ca 3-4 månader. Tacksam för snabbt svar!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2014-01-13 22:12:00    Rubrik: Svarar så gott det går. ... Svara med citat

Hej Romell

Jag hoppas Hans Hedström läser detta!

Av vad Du skrivit så tycks det för mig vara så att Du blir utförsäkrad. Det s.k. stupstocken har inträtt. FK bryr sig då sannolikt inte om Din läkares intyg. Det är ju förväntat att Du skall vara helt arbetsför (100%) om några månader.

Det är svårt att ha någon exakt uppfattning eftersom den bakgrundsinfo Du ger är så allmän. Så här har dock jag tänkt kring detta:

1. Läs på FK:s hemsida om "tidsbegränsningar i sjukpenningen: http://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/anstalld_ny/nar_du_blir_sjuk/vagen_tillbaka_till_arbete/regler_for_sjukpenning/
Där finns en länk till Socialstyrelsen och vad som betecknas som allvarlig sjukdom. Dock ledde inte länken dit direkt men sökning på webbplatsen gav bl.a. denna träff:

2.http://www.socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinsktbeslutsstod/allvarligsjukdom

Du har inte nämnt under vilken diagnos Din arbetsförmåga varit nedsatt så du får själv spekulera i huruvida du kan få förlängd sjukpenning. Alternativt skriva lite mer om det själv här. Hur många dagar har Du hitintills varit sjukskriven? Kolla länkning från 1.


Eftersom Du beräknas vara helt arbetsför om några månader låter det inte som Du lider av allvarlig sjukdom i den mening som nämns på socialstyrelsens hemsida. Det är ju hoppfullt. Mindre bra för Dig är att du i samband med utförsäkring har att leva på de 75 % du har i lön fram tills dess du kan arbeta 100% igen. Har svårt tänka mig att några andra ersättningar kan utgå t.ex. från arbetsgivaren. Den som är kommunalt anställd har ju aldrig några specialförmåner om inte särskilda avtal tecknats för sådant. Om det finns något sådant avtal, så kontakta Ditt fack, om du tillhör något. De kan även i övrigt sannolikt ge Dig bäst besked kring din situation.

För mig låter det som att Du drabbats av en utmattningsdepression, men nu är på bättringsvägen. Om det är så, tänk på att sjukdomsförloppet är sådant att en för tidig återgång i heltidsarbete (100% för att klara ekonomin) kan leda till bakslag för åratal framöver. Med det sjukförsäkringssystem vi nu har, så är det bättre jobba 75% och hoppas på att arbetsgivaren accepterar det, än att återgå till heltid innan full hälsa återfåtts. Rådgör med ev. fackförening även ang. detta.

Så ett litet tillägg: aktuella regler infördes av den borgerliga Alliansregeringen 2008, och det år något vi alla bör tänka på när det är dags för val i september 2014. Det gäller att utöva påtryckning på en ev. ny rödgrön regering att de tar bort stupstocken (utförsäkringen).

Jag reserverar mig för att annan moderator kan ha andra synpunkter och jag hoppas Hans Hedström kommenterar detta eftersom han är den som bäst behärskar arbetsrättsliga frågor (relaterat till socialförsäkringsfrågor).
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
RomellRegistreringsdatum: 10 januari 2014
Inlägg: 3

InläggPostat: 2014-01-14 16:29:36    Rubrik: Svara med citat

Tack för svar Maria Bengtsson! Vad jag förstår är det aktivitetsstöd jag kommer att få då jag blir sk utförsäkrad fr FK i början av februari. Har ett läkarintyg som sjukskriver mej ytterligare 3 mån dvs till maj. Återstår att se hur min ag hanterar detta? Det viktiga för mej är att jag fortfarande har kvar min heltid för inte förrän jag är färdigrehabiliterad som jag kan avgöra om jag kan arbeta heltid igen. Även om det är en annan befattning än min ursprungliga tjänst. Diagnosen är utmattningsdepression som du själv har tolkat det.MVH Romell
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2014-01-16 17:24:58    Rubrik: Svara med citat

Hej!
Tyvärr tror jag Maria har rätt i sin ekonomiska "prognos" eftersom en arbetsgivare t.o.m. kan säga upp en anställd som inte klarar av att arbeta full tid enligt anställningsavtalet om det inte finns någon prognos för tillfrisknande inom överskådlig tid. Det bör inte vara någon risk i ditt fall om du beräknar att arbeta full tid inom några månader.

Ett läkarintyg ger ingen automatisk rätt till ersättning, det utgör bara ett underlag för Försäkringskassans bedömning och liksom Maria har jag svårt att tänka mig förlängd sjukpenning mot bakgrund av nuvarande regelverk från juli 2008.

Hans
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
RomellRegistreringsdatum: 10 januari 2014
Inlägg: 3

InläggPostat: 2014-02-08 16:01:24    Rubrik: Arbetsgivaren vill få ett avslut av rehab Svara med citat

Hej! Arbetsgivaren vill avsluta rehabiliteringen INNAN jag är färdigrehabiliterad enl min läkare. För mej är detta märkligt. Även om mina max-dgr på FK är slut dvs jag blir utförsäkrad från FK betyder det inte att jag är färdigrehabiliterad utifr min läkares medicinska bedömning. Min läkare tror emellertid att jag kan bli 100% arbetsför inom några månader. Har inte arbetsgivaren rehabiliteringsansvar så länge at är sjukskriven och läkaren bedömer att at kan börja arbeta heltid igen inom några månader. Sträcker sej ag´s rehabiliteringsskyldighet endast tills at uppnått FK´s max-tak? För mig är det två helt olika frågor. Om rehabiliteringsansvaret tar slut i och med utförsäkring/maxdagar uppnåtts skulle vi arbettagare vara typ robotar som ska fasas in i FK´s låda. Passar vi inte riktigt in där blir det problem. Jag förstår att jag inte får sjuklön sedan max-taket är uppnått. Men däremot måste jag fortfarande kunna vara ett sk rehabobjekt för min ag eller hur? Jag skrivs in i ALI då maxtaket är uppnått och jag är helt säker på att mitt tillfrisknande hunnit upp till 100% kanske till sommaren (maj/juni). Som jag ser det har ag arbete som jag kan utföra även om jag inte återgår till min ursprungsbefattning. Har kompetens som kan matcha flera olika arbeten. En kompletterande fråga: Ag och at tillämpar den lönepolicy som AB beskriver. Dvs at har kvar sin lön i 1 år och sedan nedtrappning med 1/12 under andra året. At har högre lön på ursprungsbefattningen än på den nuvarande omplacerade tjänsten. Kan ag börja räkna det första året innan rehabiliteringsprocessen är avslutad helt. At går på en tjänst som inte är högre än 75-80% i nuläget men har en heltidstjänst i botten. Tacksam för svar snarast möjligt! Mvh Romell
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2014-02-08 22:14:05    Rubrik: Rehabiliteringsansvar Svara med citat

Som tidigare sagts så är det inte läkaren som bestämmer huruvida du har rätt till fortsatt rehabilitering eller ej efter utförsäkringen. Ett läkarintyg utgör endast ett bedömningsunderlag hos Försäkringskassan. Efter lagändringen 2008 har anställningsskyddet dessutom kraftigt försvagats.

Om det gjorts en seriös omplaceringsutredning och inget alternativt arbete till 100 % har kunnat erbjudas, då återstår förmodligen endast uppsägning på grund av personliga skäl. Att du kan utföra olika arbeten till 75 % utgör inget hinder för arbetsgivaren att avsluta anställningen om du kräver en anställningsgrad på 100 %. Alternativet kan vara om du erbjuds och accepterar ett arbete med lägre anställningsgrad.

Jag vet inte vad det är för lönepolicy som du hänvisar till där man får full lön ett år och därefter nedtrappning under ett år. Om det inte är en godkänd arbetsskada, då man kompenseras via arbetsskadeförsäkringen, låter det som ett lokalt eller personligt avtal och då bör det framgå av dess detaljformuleringar hur den praktiska tillämpningen ska ske.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjuklön Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.