Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Kommun vill avsluta min anställning.

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Arbetsrätt i samband med arbetsskada
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Hass56Registreringsdatum: 24 januari 2014
Inlägg: 3
Ort: Krokom

InläggPostat: 2014-01-24 12:00:45    Rubrik: Kommun vill avsluta min anställning. Svara med citat

Hej

Efter 36 år i trogen tjänst i kommunen får jag en hörselnedsättning/arbetsskada!

Har fått hörapparat då en elev skriker in i mitt öra så jag får en jätte jobbig tinnitus. Inte kunnat sova riktigt sen dess.
Vart sjukskriven på 100% i 3månader, började arb på arbetet med andra uppgifter på 50% och får 50% av Försäkringskassan. Har läkarintyg på att jag inte får arbeta i min tidigare miljö.
Jag kan arb på 100% i miljö där det inte är så höga ljud.
Vart på ett mötet där arbetsgivaren gjort en omplaceringsutredning, men de hade inte kunnat ge mig någon arb. Jag och facket krävde då en ny utredning mot högre tjänstemän.
Fram till dess arb jag 100% möte om ca 2-3 veckor.
Arbetsskadan ligger under utredning hos AFA.

Jag undrar nu,

- kan en arbetsgivare avskeda en arbetstagare efter 36 plikttrogna år i tjänst p g a en hörselnedsättning/arbetsskada?
Många blir omplacerade efter fysiska skador eller får arbetsträna efter långvariga psykiska problem som utbrändhet etc)
- Har arbetsgivaren inget ansvar?
- Vilka är mina fackliga rättigheter?
- Hur går jag vidare?


Med vänlig hälsning
en trogen kommun arbetare.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2014-01-24 20:51:08    Rubrik: Arbetsskada Svara med citat

Hej!
Först bör väl nämnas att avsked inte är tillämpligt i ditt fall, däremot kan uppsägning på grund av personliga skäl vara möjligt om du inte kan fortsätta inom ditt nuvarande yrkesområde samtidigt som det saknas alternativa arbetsuppgifter, även efter anpassning av arbetsplatsen. Lag (1982:80 om anställningsskydd LAS säger i 7 § inledningsvis ”Uppsägning från arbetsgivarens sida skall vara sakligt grundad” vilket kan låta betryggande men där sägs också ”Om uppsägningen beror på förhållanden som hänför sig till arbetstagaren personligen … ”. En formulering som kan användas för att kringgå anställningsskyddet vilket ibland leder till en domstolstvist.

Utan närmare kännedom om din arbetsplats och dina personliga kvalifikationer är det svårt att säga vad som är möjligt, det beror till stor del på hur pass seriös omplaceringsutredningen har varit och vilka alternativa arbetsuppgifter du klarar av utan alltför omfattande vidareutbildning. Om det finns en tjänst med högre kvalifikationskrav tillgänglig måste du alltså uppfylla dessa krav inom rimlig tid.

Diskutera med någon i din fackförening som har goda kunskaper om arbetsskador och LAS, t.ex. en ombudsman, för att utforska vilka alternativ du har. Din långa anställningstid saknar i princip betydelse om du inte kan utföra ”arbete av betydelse” som det formuleras i AD Dom 2010-01-13 Mål nr A 250/08 .

När du passerat 180 dagar i den s.k. Rehabiliteringskedjan som infördes 1 juli 2008 aktualiseras 27 kap. 48 § Socialförsäkringsbalk (2010:110) vilket innebär att du kan tvingas söka annat arbete, eventuellt med kompensation för lägre inkomst via arbetsskadeförsäkringen. Regelverket har skärpts i mycket hög grad under nuvarande regering vilket underlättar för arbetsgivare som vill göra sig av med anställda.

Mvh

Hans
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Hass56Registreringsdatum: 24 januari 2014
Inlägg: 3
Ort: Krokom

InläggPostat: 2014-01-25 13:32:08    Rubrik: Arbetsskada godkänd! Svara med citat

Hej tack för bra svar!

Nu har jag fått godkänt att min hörselskada/tinnitus är en arbetsskada av AFA. Ett barn skrek rakt in i min hörapparat upprepade gånger, sedan dess har jag fått besvärande tinnitus. Jag arbetar som fritidspedagog och kan inte vistas i barngrupper med höga ljud längre.
Medför det någon förändring från ditt tidigare svar att jag fått det godkänd som arbetsakada?

"Vi har godkänt att du 2013-09-30 råkade ut för en arbetsskada med diagnos tinnitus och att denna är orsak till 50% av arbetsoförmågan. Resterande del har sin grund i hörselnedsättning som fanns redan innan olyckstillfället." AFA 2014-01-22

Mvh,
Hasse
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2014-01-26 22:21:44    Rubrik: Arbetsskada Svara med citat

Hej!
Det är främst ur ekonomisk synpunkt negativt att man bedömde din arbetsskada till enbart 50%, vilket reducerar eventuell livränta om du tvingas acceptera ett annat arbete med lägre lön.

Med vänlig hälsning
Hans
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2014-01-27 02:48:25    Rubrik: Men logiskt. ... Svara med citat

eftersom det sedan tidigare fanns en hörselskada, och orsaken till att tinnitus utvecklas kan vara mångfacetterad. Du måste ha haft bra läkarintyg, som fick igenom en 50 %-ig arbetsskada. Hörselnedsättningen i sig är en konkurrerande orsaksfaktor till tinnitus och AMF kunde ha avslagit ditt ärende helt. Jag tänker på ett fall med en kvinna med stor barm, som förlyfter sig i samband med sitt tunga arbete, får svåra ryggbesvär akut och söker för det men där det senare skylls på den tunga barmen, som orsak till de akuta problemen. Så försöker försäkringsbolag ofta att bortförklara skador i samband med arbete och den det berör får inte sin arbetsskada godkänd.

Ur en ekonomisk synvinkel är det en nackdel att inte ha fått sin tinnitus till 100 procent godkänd, men ur en rent medicinsk synvinkel bedömer jag det 'mellan tummen och pekfingret' som riktigt. Nu vet jag ju inte några detaljer kring vare sig din hörselnedsättning eller din invalidiserande tinnitus, så det blir ju lite grovhugget och jag skriver mest detta för att ge dig lite tröst. Det blir ju lite surt för Dig att efter många år i kommunal tjänst och skrikiga barn bara tillerkännas halv livränta för den inkomstförlust du kanske kommer att göra.

Maria Bengtsson, specialistläkare.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2014-01-27 18:09:08    Rubrik: Skall naturligtvis stå. ... Svara med citat

. ... Hörselnedsättning är en konkurrerande orsaksfaktor till att tinnitus kan utvecklas. ...
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hass56Registreringsdatum: 24 januari 2014
Inlägg: 3
Ort: Krokom

InläggPostat: 2014-01-31 13:00:01    Rubrik: Skadestånd?? Svara med citat

Hej!
Finns det någon rättshjälp, eller likande i mitt fall. Mot den elev som orsaka min jobbiga tinnitus?
Eleven är 7år, kan man ex stämma föräldrar eller söka skadestånd för det han gjort? När han skrek två gånger i mitt öra.
Är ju vad jag kan se en kränkande behandling av eleven.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2014-02-02 18:56:55    Rubrik: Rättshjälp Svara med citat

Hej!
Brottsoffermyndigheten har en referatsamling som domstolarna brukar luta sig mot vid utdömande av kränkningsersättning och det finns ett fall där en elev dömdes för ringa misshandel efter att ha slagit en lärare i ansiktet två gånger. Det bedömdes inte som allvarlig kränkning och gav ingen ersättning.

Det vore mycket svårt att få pojken dömd för misshandel i ditt fall, du måste kunna styrka uppsåtligt handlande och det hade han förmodligen inte med tanke på hans ålder.

Jag bedömer det därför som utsiktslöst (och ekonomiskt mycket riskabelt) att driva en skadeståndsprocess och rättshjälp torde vara uteslutet.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2014-02-02 19:05:15    Rubrik: Hur tänkte Du här? Svara med citat

Rättshjälp avskaffades (eller beskars kraftigt, så det finns i princip inte kvar) på 90-talet men de flesta har en rättsskyddsdel i sin hemförsäkring. Kolla om Du har det och beloppets maximala storlek.

En 7-åring är inte straffmyndig och föräldrarna kan knappast hålla ansvariga för barnskrik på Din arbetsplats. Skriks det mycket där, p.g.a. trötta och oroliga barn som är för många till antalet, så är det väl i första hand en arbetsmiljöfråga gällande bemanning och annat. Arbetsskadans erkännande är Ditt s.k. "skadestånd".

Du kan naturligtvis stämma barnet civilrättsligt men det är tveksamt om domstolen ens tar upp fallet. Nej det gör de naturligtvis inte, min lekmannamässiga bedömning dock. Om domstolen tar upp det (p.g.a. ivrig advokat som vill pumpa dig på pengar) så kommer du ändå att förlora och för Dig återstår då att betala egna och motpartens rättegångskostnader. Kanske några hundratusen. Hur skall Du kunna bevisa att 7-åringens dubbla skrik, utom all rimlig tvivel, orsakade din tinnitus.

Samhällsutvecklingen har gått därhän att det har diskuterats om föräldrar skall betala sanering vid klotter orsakat av den egna tonåringen (äldre än 15 år). Jag vet inte om det finns någon dom i frågan men det spelar ju inte någon roll för Din frågeställning.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Arbetsrätt i samband med arbetsskada Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.