Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Framtida försäkringstid.

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
EvaRegistreringsdatum: 03 augusti 2012
Inlägg: 26

InläggPostat: 2014-06-24 15:43:02    Rubrik: Framtida försäkringstid. Svara med citat

Jag vill be om ursäkt att jag ställer en massa frågor! Men min ekonomiska situation är tragisk och jag försöker att hitta en lösning eller rättare sagt en förbättring. Har man 3000kr per månad så gör ett par hundralappar en stor skillnad. Visserligen kan man får ett bistånd men det är så j-a fönedrande att behöva gå dit varje månad, speciellt för en som jobbade i många år och gjorde det bra och hade ett prestigefyllt arbete.
Jag vill inte ställa mina frågor till FK för de har lurat mig två gånger och har felberäknat min sjukersättning och därför kan jag helt enkelt inte lita på dem längre.

Min fråga gäller framtida försäkringstid.

I ett faktablad på FK:s hemsida kan man läsa följande:


Vad är försäkringstid?
Du får tillgodoräkna dig försäkringstid för den tid du har bott i Sverige. Det kallas faktisk försäkringstid. Men du får också tillgodoräkna
dig försäkringstid för den tid du förväntas bo i Sverige. Det kallas framtida försäkringstid. Aktivitets ersättning i form av garantiersättning
grundas på både faktisk och framtida försäk ringstid. Faktisk försäkringstid får du för tid som du har varit bosatt i Sverige från och med det år du fyllde 16 till och med året före försäkringsfallet.

Framtida försäkringstid får du för tiden från och med året när försäkringsfallet inträffade till och med det år du fyller 64. Men din framtida försäkringstid beror också på hur länge du har bott i Sverige. För att du ska få tillgodogöra dig framtida försäkringstid för alla år
(min understrykning) mellan för säkringsfallet och året du fyller 64, måste du ha varit bosatt i Sverige minst 80 procent av tiden från och med året du fyllde 16 till och med året före försäkringsfallet


Jag undrar vad som menas med att tillgodogöra sig framtida försäkringstid för alla år
Man måste vara bosatt i Sverige minst 80 procent av tiden från och med året man fyllde 16 till och med året före försäkringsfallet.
Okej.

Men det kanske räcker att vara bosatt, säg, 50 procent av den tiden för att få framtida försäkringstid för en del av tiden, d v s inte för alla år?

Jag vore mycket tacksam för en tolkning eller kanske en länk!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2014-06-26 08:18:18    Rubrik: Framtida försäkringstid m.m. Svara med citat

Hej!
Det är svårt att ytterligare förtydliga vad som sägs i FK:s vägledning och det känns ganska meningslöst att lämna beräkningsexempel utifrån en mängd olika alternativ som baseras på ett mycket komplicerat regelverk. Det kan t.ex. vara uppgift om följande detaljer:

1) Exakt ålder och datum (år-månad-dag) när du ansågs bosatt i Sverige
2) Födelseland kan ha betydelse p.g.a. avtal eller EU-regler
3) Eventuellt boende i annat land i mer än 12 månader och exakta datum (år-månad-dag) för detta i så fall. Här avses utlandsboende som inträffat efter det att du ansågs bosatt i Sverige.

De bestämmelser som är av intresse i ditt fall är främst 4-5, 35 kap. SFB. Varför det krävs exakta uppgifter framgår av 35 kap. 5§ SFB där det sägs "Faktisk försäkringstid och framtida försäkringstid sätts ned var för sig till närmaste antal hela månader. Den sammanlagda försäkringstiden utgör summan av faktisk försäkringstid och framtida försäkringstid. Den sammanlagda försäkringstiden ska sättas ned till närmaste antal hela år".

Det är utifrån dessa kapitel och paragrafer du in i minsta detalj måste räkna ut vilken s.k. faktisk respektive framtida försäkringstid du har rätt till, dvs. kan tillgodogöra dig!

Något ytterligare kan jag inte bidra med gällande ditt ärende och instämmer därför i vad Maria skrev 17 juni "Vi kan bara vara lite hjälp till självhjälp...".

Med vänlig hälsning
Hans
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
EvaRegistreringsdatum: 03 augusti 2012
Inlägg: 26

InläggPostat: 2014-06-26 15:03:38    Rubrik: Svara med citat

Tack så mycket, Hans. Du är som vanligt oersättlig!

Jga har läst lite i SFB och jag tror att det för mig väsentliga delen är 13 § 35 kap.
och jag citerar det här för att underlätta för andra som kanske också är intresserade.


Om den faktiska försäkringstiden motsvarar mindre än fyra femtedelar av tiden från och med det år då den försäkrade fyllde 16 år till och med året före försäkringsfallet gäller följande.


Som framtida försäkringstid räknas en så stor andel av tiden från och med året för försäkringsfallet, till och med det år då den försäkrade fyller 64 år, som motsvarar kvoten mellan den faktiska försäkringstiden och fyra femtedelar av tiden från och med det år då den försäkrade fyllde 16 år till och med året före försäkringsfallet.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2014-06-26 15:57:52    Rubrik: Framtida försäkringstid Svara med citat

Hej!
Ja, det stämmer att 13§ kan ha stor betydelse. Läs t.ex. mitt svar/räkneexempel till "Stadsmulle" 16 april som handlar om denna paragraf.
Med vänlig hälsning
Hans
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.