Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Söka sjukpenning eller sjukersättning direkt?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
KattenRegistreringsdatum: 07 december 2013
Inlägg: 2

InläggPostat: 2013-12-07 03:11:46    Rubrik: Söka sjukpenning eller sjukersättning direkt? Svara med citat

Hej,

1. Jag har fått göra en arbetsförmågebedömning via Arbetsförmedlingen i 3 v på något som heter Iris Hadar. De har kommit fram till att jag bara har en arbetsförmåga på 50procent. I jan 2014 kommer AF att fatta beslut om att jag bara kan stå till arbetsmarknadens förfogande på 50procent ( idag har jag aktivitetsstöd på 100 procent) och jag måste då söka sjukersättning eller sjukpenning på övriga 50procent, (idag fick jag detta klart för mig, har sagt till min handläggare att jag skulle prova att söka sjukersättning men att både jag o min läkare trodde att jag skulle få avslag - mkt konstigt att handläggaren inte extremt tydligt förklarade detta med att jag inte nu får mer än 50 procent akt.stöd, känner mig grundlurad! Har arbetstränat i flera år, ca 7 år, och då haft 100 procent ersättning och med ett läkarutlåtande som grund. Hade inte efterfrågat en arbetsförmågebedömning om jag vetat att jag skulle avskriva mig själv hälften av ersättningen och riskera min inkomst... )

Nu är alltså jag tvungen att söka sjukersättning eller sjukpenning (är utförsäkrad samt nekad sjukpenning sedan många år tillbaka). Vad ska jag göra? Söka sjukpennign först för att förhoppningsvis få detta godkänt, så att jag får en handläggarkontakt på FK och därefter ansöka om sjukersättning? Har psykisk sjukdom vilket är svårt att få godkänt av FK.

2. Vad gör jag om jag får avslag? Kan jag då på något vis komma tillbaks på AF som arbetssökande igen på 100 procent? Panik panik. Kan ej gå till socialen, det är inget alternativ för mig, och klarar mig inte på bara 5000kr i månaden.

Råd emottages tacksamt!!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2013-12-07 18:15:03    Rubrik: Hej Katten Svara med citat

Svar på fråga 1:

Sök sjukersättning 50% med hänvisning till den arbetsförmågebedömning som gjorts. Det är numera i första hand arbetsförmågans nedsättning som avgör rätten till sjukersättning (ej diagnosen). Det är viktigt att läkaren väl beskriver arbetsförmågenedsättningen i det LoH (Läkarutlåtande om hälsotillstånd) som Du begär att läkaren skall skriva. I övrigt är det viktigt att juridiska formalia i LoH blir riktigt ifyllt.

Be att få LoH:t hemsänt till Dig för genomläsning innan det lämnas till FK. Säg till läkaren att Du vill läsa det för egen eventuell kompletterande info. När Du har LoH:t i din hand så kan du fråga oss här om intyget är tydligt nog, ur juridisk synvinkel. Det är en fördel om Du vågar lämna ut din diagnos, för då kan vi/jag lättare se om någon viktig medicinsk fakta skulle kunna hjälpa dig i bevisföringen. I övrigt går det att läsa på nätet hur ett intyg bör formuleras ur juridisk synvinkel för att täcka in de frågeställningar FK vill ha svar på. Det är en fördel om Du själv söker info och läser på (resurs.ning.com samt denna hemsida). Det finns många juridiska fallgropar på vägen.

Ev. rätt till sjukpenning vågar jag inte spekulera i.

Fråga 2 kan nog Hans Hedström ge ett bra svar på. I mina öron så låter det dock inte som Du skall kunna återkomma till AF som 100%-ig arbetssökande, om de i januari 2014 (utifrån bedömningen hos Iris Hadar) fastställer att din arbetsförmåga till 50%. Ett sådant beslut från AF kan Du naturligtvis också bifoga till FK, där du rimligen fortsättningsvis hör hemma på ett eller annat sätt till 50%.

Jag tycker varken din läkare eller du skall spekulera i och tro att Du skall få avslag på ansökan om sjukersättning. Det sprider en känsla hos Dig om ett framtida nederlag i den frågan. Med en färsk utredning från Iris Hadar kanske det inte alls förhåller sig så. Ta fram din kämparanda och slå fast för Dig själv din rättighet till 50% sjukersättning, oberoende av vad andra tror och anser.

Den nuvarande Alliansregeringens uttalade politik har varit att utförsäkra och fattiggöra sjuka människor för att omfördela till skattesänkningar åt de som "arbetar". Vi som skriver på denna hemsida accepterar inte en sådan politik!

[/u][/b]
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2013-12-09 21:04:40    Rubrik: Arbetssökande Svara med citat

Jag har tyvärr inget bättre svar än vad Maria gav dig angående fråga 2. Det skulle förmodligen inte verka trovärdigt att uppge 100% arbetsförmåga efter att ha genomgått en utredning som styrker en nedsättning till 50%.

Utan närmare detaljkännedom om ditt ärende är det näst intill omöjligt att spekulera över vilka möjligheter som finns, därför tror jag Marias råd i övrigt är enda tänkbara vägen.

Hans
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
KattenRegistreringsdatum: 07 december 2013
Inlägg: 2

InläggPostat: 2013-12-10 21:15:33    Rubrik: diagnosen Svara med citat

Hej,
tack för era svar och peppning.

Jag tänkte väl att jag ev kunde söka sjukpenning först i 3 mån för att under denna tid fått en personlig kontakt med en handläggare och kanske efter 2 mån söka sjukersättning (efter vad jag har förstått kan man göra detta under tiden man har sjukpenning). Detta för att det är lättare att få sjukpenning än sjukersättning och sedan för att ev under handläggningstiden ev sjukersättning (4-6mån) ev kunna ha sjukpenning. Självklart tänker jag skicka med Arbetsförmedlingens utlåtande.

Min diagnos är förresten Utmattningssyndrom. Om ni har några tips ang. beskrivning till FK så emottages de gärna.

Ha en bra dag och tack för att ni och denna webbsida finns! Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.