Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


handikappersättning

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Handikappersättning
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
glansRegistreringsdatum: 10 november 2013
Inlägg: 3
Ort: Helsingborg

InläggPostat: 2013-11-10 18:24:53    Rubrik: handikappersättning Svara med citat

Kronofogden vill inte höja min förbehållsbelopp/normen med belopp motsvarande min verkliga bilkostnader jag har för en handikappanpassad bile med motivering att det är handikappersättning som ska täcka - medan det är allmän känd att handikappersättning är en schablong beräknat bidrag där det inte finns utrymme för individuellt beräknade merkostnader för en hanidkappanpassad bil - det finns för lite pengar i handikappersättning och det går inte att täcka bilkostander för en hanidkappanpassad bil.
hur kan jag övertala KF om att handikappersättning är inte för att täcka kostander för en handikappanpassad bil - hittade en praxis från Hovrätten över Skåne och Blekinge - men det bryr sig inte KFM handläggare om. Hon har sina vägledningar f rån Skatteverket och där står att handikappersättning ska inte utmätas - men inte heller något som ska kunna vara med när merkostander specificeras - ska kunna höja förbehållasbelopp
_________________
en som söker arbete - dock bli ofta förhindrat med ohälsa
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2015-07-10 03:06:23    Rubrik: Svara med citat

Moment 22.

Olika regelverk som spelas ut mot varandra (av handläggare) utan att vare sig det ena är 100 % rätt eller det andra är 100 % fel.

Nyliberalismens epok (sedan ca 30 år) handlar om att generositet vid tillämpning av regler i systemen upphört. Sveriges EU-inträde på 1990-talet har förvärrat det hela. Handläggare på myndigheter får sig itutat principer, utan att ha djupkompetens, och rabblar dem som en papegoja, utan att förstå invändningar. Handikappersättningen ersätts inom olika intervaller så där har Du rätt. Med kännedom om handikappersättningen, men utan kännedom om Kronofogden, så tycks det mig att Du funderar riktigt.

Satsar en slant på att Du har rätt och att Kronofogdens handläggare har fel, och blandar bort korten. Så om det finns något som är rätt, respektive fel, så är det Kronofogden som skall reglera detta.

Hur gick det egentligen i det verkliga livet?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
glansRegistreringsdatum: 10 november 2013
Inlägg: 3
Ort: Helsingborg

InläggPostat: 2015-07-10 16:42:37    Rubrik: handikappersättning Svara med citat

Hej och tack för att Du svarade - det är säkert som du skriver - visa lagar eller föreskrifter går inte ihopp med varandra. Om en myndighet som grund för sitt beslut anger ett argument - jag överklagar och ärende hamnar hos domstolen/förvaltningsrätten och där upptäcker jurister att argument är nog inte det starka - så går domstolen runt detta med att nonchalera min argument - typ handikappersättning är inte för att täcka faktiska bilkostander för en handikappanpassad bil utan tar något nytt - i mitt fall var det - du har inte redovisat med kvitto och liknande att du har de bilkostander som du ville att KF ska höja förbehållsbelopp med - så KF hade rätt att inte höja det. Jag orkade inte driva frågan vidare. Svag intresse från Försäkringskassan som skulle kunna styrka mitt att handikappersättning inte är för bilkostander för en anpassad bil har bidragit till att jag har lagt ner det hela. Men har lärt mig att ansöka på nytt för specifika bilkostander - typ fordonskatt och bilförsäkring. Det hade jag gjort med ett nytt ansökan - ansökan blev avslagen av KF med ett nytt argument: alla bilkostander som uppstår på grund av att du måste använda en anpassad bil ingår i förbehållsbelopp - anser vi. Nya omgångar och nya tolkningar - alla för min nackdel med ständigt återkomande nya argument. Förvaltningsdomstolar väldigt lätt delar myndighetens uppfattning om avslag - eller lägger till en ny argument som handläggare på myndigheten inte även hade drömt om. I mitt fall - hade jag själv tagit tillbaka min överklagan till Hovrätten över Skåne och Blekinge eftersom Skatteverket hade definitivt ändrat sitt ställning i frågan. kan faktiska bilkostander för en handikappanpassad bil vara avdragsgilla i inkomstdeklarationen - från 100 % nej - till 100% ja - fast jag måste skriva in avdraget i ett annat rubrik på min inkomstdeklaration. Det som KF hade hunnit driva in - ca 40.000 måste jag bara glömma och vara glad att godkännande av avdraget fortsätter - än så länge. Synd att frågan: är handikappersättning avsedd för att täcka faktiska bilkostander för en handikappanpassad bil - inte kunde få sitt tydliga svar. Man jag tror att ingen utöver mig - var faktiskt angelägen att få dessa tydligheter fram.
_________________
en som söker arbete - dock bli ofta förhindrat med ohälsa
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Maria BengtssonRegistreringsdatum: 06 februari 2012
Inlägg: 188

InläggPostat: 2015-07-11 01:47:32    Rubrik: Svara med citat

Du klargör tydligt att domstolsväsendet bara är myndigheternas förlängda arm och finner nya argument gentemot den enskilde, när inte ens berörd myndighet kommit på dem. Förvaltningsdomstolar har ju en utredningsskyldighet och därför kan man inte få juridiskt biträde betalt av samhället när man överklagar till en förvaltningsrätt. Utreder gör de knappast utan de är den enskilde som har att framlägga sin egen sak så bra som möjligt. Myndighetstjänstemän kan ju heller aldrig ha fel, eller hur, i alla fall tror de flesta människor inte det. Tyvärr är domstolsväsendet inte kompatibelt med det trilskande samhället vi numera har utan går liksom alltid maktens ärenden. Och ändå är domstolen det enda vi har.

Bra att Du fick lite rättvisa genom Skatteverket. Ibland tar sig "rätten" uttryck som man inte kunnat förutse.

Jag har också för länge sedan försökt få en myndighet skriva ned på papper det myndighetstjänstemannen (i detta fall Socialstyrlsen) sade självsäkert per telefon. Det mynnade ut i något helt annat när det väl stod på pränt. Ett papper fick jag, men för sitt syfte oanvändbart.

Inte alls förvånad att Du inte lyckades få FK att klargöra frågeställningen. I och med att samhällskampen för medborgarna skärps, så blir tjänstemännen i myndigheterna allt mindre benägna att hjälpa den om hjälpas bör. Det som var en enkel detalj för årtionden sedan är numera en byråkratisk process som drar ut över åratal utan att klarhet nås.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Handikappersättning Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.