Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Villkor för sjukersättning

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
EvaRegistreringsdatum: 03 augusti 2012
Inlägg: 26

InläggPostat: 2012-12-19 18:01:37    Rubrik: Villkor för sjukersättning Svara med citat

Ursäkta, jag glömde fråga måste de båda villkoren (*) för sjukersättning vara uppfyllda?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2012-12-19 20:31:31    Rubrik: Sjukersättning Svara med citat

OBS! Nedanstående är en korrigerad version av ursprungliga inlägget där definitionen av "Försäkringsfallet" blev felaktig.

Hej Eva!
Du måste uppfylla båda villkoren, dvs vara försäkrad för rätten till inkomstbaserad sjukersättning, dvs ha arbetsbaserad inkomst under det år (Tidpunkten) kraven för sjukersättning uppfylls. Vanligtvis efter längre tid med sjukpenning, tidsbegränsad sjukersättning m.m.

Det som gör begreppet Försäkringsfallet luddigt är att Tidpunkten för detta kan vara ett helt år och inte alltid ett exakt datum. Ämnet är så komplicerat att Vägledning 2000:2 och Vägledning 2004:9 ägnar mycket stort utrymme åt att försöka förtydliga vad som avses. Det finns mängder av speciella fall och generella beskrivningar är därför vanskliga att formulera på ett begripligt sätt och risken för fel är uppenbar.

Om du börjar ett pensionsgrundande arbete omfattas du av försäkringen (är försäkrad) från och med första arbetsdagen. Du får tidsbegränsad sjukersättning men utförsäkras 2010. Ny tidpunkt för försäkringsfallet (nytt år i praktiken) måste fastställas om du ansöker om sjukersättning 2012 eftersom avbrottet varit för långt och inte varit fyllt med varken arbetsbaserad inkomst eller aktivitetsersättningar av olika slag. Därför blir det sannolikt omöjligt att få inkomstrelaterad ersättning, återstår endast ersättning på garantinivå.

1. Det s.k. Försäkringsfallet är den tidpunkt (månad eller år) när arbetsförmågan anses ha nått den grad av nedsättning som krävs för rätt till sjukersättning och det är Försäkringskassan som "bedömer" när så är fallet. Vid den tidpunkten ska du omfattas av arbetsbaserad försäkring, vilken infaller från och med första arbetsdagen.

Rätten till ersättning
(utbetalning) är från dag 1 i den månad du beviljas sjukersättning från och med, inte det datum när själva beslutet tas.

2. Sjukersättning räknas som pensionsgrundande belopp enligt 60 kap. SFB . Man räknar alltid med bruttobelopp, inte efter skatteavdrag.

3. Om sjukersättning beviljas från och med 2013 blir ramtiden (7 år) som du antog, dvs 2006 - 2012. Varje års respektive inkomst ska indxexuppräknas med prisbasbeloppet (Bruttoårsinkomst) och de tre bästa åren summeras. I värsta fall kan det ingå år med 0 kr i underlaget.

Medelvärdet av dessa tre år utgör Antagandeinkomst och sjukersättningen 64 % av denna. Dividera med 12 och du får fram ett ungefärligt månadsbelopp. Eftersom årsbeloppet ska vara jämnt delbart med 12 kan det verkliga beloppet avvika några kronor från 64% av antagandeinkomsten.

Förhoppningsvis blev det något klarare, men jag ska försöka återkomma med enklare förklaring om möjligt!

Mvh
Hans


Senast ändrad av Hans Hedström den 2012-12-20 12:53:57, ändrad totalt 5 gånger
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
EvaRegistreringsdatum: 03 augusti 2012
Inlägg: 26

InläggPostat: 2012-12-20 00:49:16    Rubrik: Svara med citat

Hej Hans!
Jag är verkligen mycket tacksam för ditt utförliga svar!

Jag måste erkänna att kravet på att man arbetar i Sverige vid tidpunkten för försäkringsfallet är helt obegripligt... Så vitt jag vet får man söka sjukersättning högst tre månader bakåt. Det är nog ytterst sällan man ansöker om sjukersättning efter att ha varit sjukskriven i tre månader. Eller missförstår jag det hela igen...?
Jag skulle uppskatta en kort kommentar.
Med vänliga hälsningar
Eva

Hej Eva!
I trötthetens tecken under gårdagen blev det dunkla tankar och dunkelt uttryckt. Förhoppningsvis minskade antalet fel idag!
Hans
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2012-12-22 13:25:43    Rubrik: Arbete och tidpunkt för försäkringsfallet Svara med citat

Uttrycket "att man arbetar i Sverige vid tidpunkten för försäkringsfallet" är dumt formulerat eftersom det lätt kan misstolkas som att man inte kan vara arbetslös när arbetsförmågan bedöms som stadigvarande nedsatt. Den som arbetar när en sjukdom eller skada inträffar tvingas normalt genomlida den beryktade "Rehabiliteringskedjan" och befinna sig i dess slutskede innan det kan bli aktuellt med sjukersättning.

Den som slutat ett arbete har enligt 6 kap. 8 § SFB (med hänvisning till 6 § p.5) ett års efterskyddstid gällande rätten till sjukersättning, vilket skiljer sig från efterskyddstiden för rätten till sjukpenning där den är endast tre månader. Kanske det vore bättre om formuleringen löd ungefär "att man är försäkrad vid tidpunkten för försäkringsfallet respektive ansökan om ersättning", vilket betonar att man är försäkrad även under rehabiliterings- och efterskyddstid.

Här måste man läsa 9 § "Om en förmån som avses i 6 § lämnas när försäkringen ska upphöra enligt 8 §, fortsätter försäkringen enligt 6 § att gälla under den tid för vilken förmånen lämnas".

Därefter kan skyddstiden förlängas enligt 10 § "Försäkringen enligt 6 § fortsätter att gälla efter efterskyddstiden enligt 8 § så länge bestämmelserna i 26 kap. 11-16 §§ om sjukpenningsgrundande inkomst vid förvärvsavbrott (SGI_skyddad tid) är tillämpliga på personen".

Många har anledning att läsa 26 kap. 13 § "SGI-skydd gäller under tid då den försäkrade deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program och får aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning eller står till arbetsmarknadens förfogande".

Många gör misstaget att tolka tid med avgångsvederlag som efterskyddstid, vilket kan bli ett dyrbart misstag. Avgångsvederlag utgör pensionsgrundande inkomst vid t.ex. beräkning av sjukersättning, däremot inte Sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Det medför att man kan få sjukpenning under tid som avgångsvederlag avser, men vid beräkning av sjukersättning tas bara hänsyn till 7.5 prisbasbelopp.

Har man haft tidsbegränsad sjukersättning och inte fyllt den ettåriga efterskyddstiden med lämplig aktivitet bortfaller alltså den grundläggande rätten till sjukersättning. Denna rätt kan för övrigt minska i värde om inkomsterna under ramtiden utgörs av ett enda år, men också gälla en lågavlönad som varit sjukskriven eller haft tidsbegränsad sjukersättning under längre tid. I vart har man rätt till garantinivå som är 8.900 kr/mån före skatt 2013.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.