Forumindex Socialpolitiskt och Socialjuridiskt Forum
Ett forum för att diskutera socialpolitik och ställa socialjuridiska frågor
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


avslag sjukersättning
Gå till sida Föregående  1, 2
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2012-12-07 17:30:07    Rubrik: Diverse Svara med citat

"Jag har skrivit email till min handläggare men hon svarar inte! Måste handläggaren svara inom en viss tid eller har de enligt lag hur långt tid som helst på sig att svara???"

I 4 § Förvaltningslagen står det "så snart som möjligt", men i FK:s interna anvisningar sägs att svar ska ges inom 2 arbetsdagar när det gäller enklare frågor, alternativt besked inom 2 dagar om hur lång tid de behöver för att ge ett svar. Vägledning 2004:7.

Skriv igen och hänvisa till Vägledning 2004:7 sidorna 24-25.

"Jag har även ringt till AF och personen jag pratade med sa att om handläggaren gör en ansökan till ALI under december och överlämningsmötet sker nån gång i januari så skyddas min SGI enligt henne är det viktigast att ansökan görs innan sjukersättningen tar slut"

Ju tidigare desto bättre, följ de råd du fick av Af-handläggaren!

"Det enda som jag undrar är måste jag själv ordna ett överlämningsmöte eller är det FK som skall göra det? Och har de rätt att nolla min SGI om de har för 3 mån sen skickat brev till mig att de kommer att kontakta mig för ett överlämningsmöte men varken kontakt eller möte inget har hänt!"

Enligt Isf 2011:6 är det FK-handläggarens ansvar att boka tid och plats för överlämningsmöte. Det är den rapport jag tidigare föreslog att du skulle läsa eftersom den ger svar på många av dina frågor.

I 30 b § Förordning (2000:634) om arbetsmarknadspolitiska program sägs bl.a. " En anvisning till introduktionen får göras i förtid för den som bedöms komma att förbruka sina dagar med sjukpenning alternativt månader med tidsbegränsad sjukersättning enligt första stycket."

"En anvisning ska göras så att introduktionen kan påbörjas i direkt anslutning till att den ersättning som anges i första stycket upphör. Om det finns särskilda skäl får en anvisning göras senare, dock senast inom tre månader från den dag då ersättningen upphörde
. Förordning (2012:637)
".

Hur lång handläggningstiden är för ALI vet jag inte, men det lär dröja...
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
JOHAN81Registreringsdatum: 15 november 2012
Inlägg: 15

InläggPostat: 2012-12-07 18:44:25    Rubrik: Svara med citat

Tack Hans

Du är verkligen till stor hjälp och jag är så tacksam att du hjälper oss!

Jag har tillsammans med min ansökan om sjukersättning bifogat 2 st LoH. En av min psykiater specialist i psykiatri och en av min doktor för mina wiplash skada.Jag bifogade också FMU från Danderyds sjukhus , utredningen gjorde jag på begäran av FK och jag bifogade intyg från KoM An projektet gick dit också på begäran av FK. Alla ovan nämnda intyg och utlåtande säger att Rehabinsatser är uttömda, att behandlingarna inte ger någon effekt och kan snarast leda till försämring och att det utifrån den kunskap som är tillgänglig i dagsläget skulle vara utsiktslöst med fortsatta rehab-försök och att min arbetsförmåga bedöms helt och stadigvarande nedsatt i förhållande till normalt förekomande arbete eller annat lämpligt arbete som finns tillgängligt,inkl skyddade sektorn och lönebidragsanställning. Det står också att det tycks råda en full samstämmighet hos utredande och behandlade läkare.

Det är färska utlåtande som gjordes för några månader sen.

Har försäkringskassan rätt att hänvisa till en utredning som jag gjorde 2004 där det rekommenderas att jag ska göra en EMDR behandlig , min psykiater remitterade mig dit enligt rekomendation men svaret blev att de har ingen möjlighet att ta emot mig. Har FK rätt att hänvisa till det och avslå ansökan även om så färska LoH som jag bifogade med ansökan säger att yttligare medicinsk eller arbetslivsinriktad rehabilitering bedöms inte kunna medföra att arbetsförmågan kan förbättras.

Är det inte så att de borde titta på de färska LoH. Eller kan de gå så långt tillbaka som 2004?

Tacksam för ett svar
_________________
Vänliga Hälsningar Johan
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2012-12-07 21:00:36    Rubrik: Läkarutlåtande om hälsotillstånd (LuH) Svara med citat

Det finns inget som säger att Fk inte får hänvisa till äldre LuH, det är innehållet som är viktigast. Men, ett 8 år gammalt utlåtande känns onekligen lite väl inaktuellt och har förmodligen begränsat värde ur bevissynpunkt. Att de trots detta avser att avslå din ansökan tyder på mycket dåligt omdöme om dina andra intyg är av den kvalitet som du skriver.

Läs mitt första inlägg igen där jag hänvisar till Hfd och diverse domar innan du begär omprövning av ett eventuellt negativt beslut! Blanda inte in personligt tyckande i en begäran om omprövning och allra minst vid ett överklagande till förvaltningsrätten, det kan göra större skada än nytta.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
JOHAN81Registreringsdatum: 15 november 2012
Inlägg: 15

InläggPostat: 2012-12-08 10:00:35    Rubrik: Svara med citat

En anvisning ska göras så att introduktionen kan påbörjas i direkt anslutning till att den ersättning som anges i första stycket upphör. Om det finns särskilda skäl får en anvisning göras senare, dock senast inom tre månader från den dag då ersättningen upphörde. Förordning (2012:637)".

Jag fick brev från FK i mitten av september att de kommer att kontakta mig för en överlämningsmöte. I början av oktober skickade jag in en ansökan om sjukersättning. Kad det anses vara särskilda skäl att de inte har kontaktat mig för en överlämningsmöte???[/b]
_________________
Vänliga Hälsningar Johan
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2012-12-08 11:49:47    Rubrik: Anvisning till ALI Svara med citat

"Jag fick brev från FK i mitten av september att de kommer att kontakta mig för en överlämningsmöte. I början av oktober skickade jag in en ansökan om sjukersättning. Kad det anses vara särskilda skäl att de inte har kontaktat mig för en överlämningsmöte???[/b]"

Det är en trolig förklaring, i Ifs Rapport 2011:6 sida 19 står det bl.a. "Ett exempel kan vara när en person väljer att ansöka om någon form av fortsatt ersättning från sjukförsäkringen. Där kan en anvisning göras från och med den dag då den försäkrade eventuellt bestämmer sig för att delta i Arbetslivsintroduktion. Efter tre månader är emellertid en anvisning till Arbetslivsintroduktion inte möjlig".

Det innebär att Försäkringskassan först måste avslå din ansökan om sjukersättning. Enligt 112 kap. 5 § SFB 2010:110 ska ett beslut gälla omedelbart, vilket jag tolkar som att en begäran om omprövning inte ska kunna fördröja en anvisning till ALI. I annat fall skulle de kunna fördröja beslutet om anvisning ytterligare sex veckor, eventuellt längre.

En omprövning ska enligt deras eget regelverk ske inom 6 veckor, FKAR 2010:7 se även Ifs Rapport 2011:3 Handläggningstider i Försäkringskassans omprövningar.

I vart fall bör du skriftligt begära en anvisning så fort du fått ett beslut om avslag (under december 2012}, såvida de inte ändrat sig och beviljar sjukersättning, men det är mindre sannolikt. Försäkringskassan brukar inte ge upp förrän Högsta förvaltningsdomstolen tvingar dem till det!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
JOHAN81Registreringsdatum: 15 november 2012
Inlägg: 15

InläggPostat: 2012-12-08 14:13:53    Rubrik: Svara med citat

Det blir komplicerat i vilket fall som helst. Låt säga att FK skickar ett beslut i mitten av december att de avslår ansökan och efter det skriver jag till handläggaren att hon ska göra en ansökan till Ali och jag får en tid för överlämningsmöte nån gång i januari.Det betyder att min sgi nollas.? enligt henne finns inga tider i december för överlämningsmöte.
_________________
Vänliga Hälsningar Johan
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2012-12-08 20:44:33    Rubrik: SGI Svara med citat

Att bevaka din SGI ser jag inte som något större problem, du kan förslagsvis besöka Af den 2 januari och anmäla dig som arbetssökande, men med förbehållet att du väntar på ett inbokat överlämningsmöte. Vid registreringen hos Af bör du låta dem ta kopior av dina läkarutlåtanden eftersom det enligt 4 § IAFFS 2012:1 ska styrkas att medicinska hinder föreligger för aktivt arbetssökande. Den Af-handläggare du pratade med borde ha informerat dig om sina rutiner i detta sammanhang.

Ett större problem är att du förmodligen fick information om ALI i så pass god tid att du i normalfallet (efter avslag) hade hunnit få både anvisning och överlämningsmöte i december. Din ansökan om sjukersättning borde förmodligen ha gjorts tidigare under hösten eftersom handläggningstiden brukar röra sig om minst tre månader.

Frågan är alltså vilka möjligheter till ersättning som finns tills allting är klart och kan köra igång. Sjukpenning är ju uteslutet, likaså A-kassa eftersom du egentligen inte söker arbete utan väntar på överlämningsmötet. Återstår då kommunalt försörjningsstöd eller socialbidrag som jag normalt brukar benämna det, men om det kan beviljas beror på dina personliga ekonomiska förhållanden.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
JOHAN81Registreringsdatum: 15 november 2012
Inlägg: 15

InläggPostat: 2012-12-10 17:07:03    Rubrik: Svara med citat

Som jag skrev tidigare så tänker FK avslå ansökan om sjukersättning eftersom jag år 2004 inte genomgick EMDR behandling som rekommenderades efter en utredning som jag gkorde på begäran av FK. Men jag har hittat ett Föredragnings PM från år 2006 när min tidsbegränsade sjukersättning beviljades och där står det att min psykiater remitterade mig till EMDR behandling men att de hade ingen möjlighet att ta emot mig.Det står inte varför de inte kunde ta emot mig. Jag skickade kopia till handläggaren.Kan det pappret hjölpa mig att de ändrar sig innan de fattar beslut eller måste det stå varför de inte kunde ta emot mig för att det ska ha någon betydelse?
_________________
Vänliga Hälsningar Johan
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2012-12-10 19:42:11    Rubrik: EMDR Svara med citat

Jag tror inte Försäkringskassan bryr sig om varför du inte fick genomgå EMDR.behandling, de är nog bara intresserade av det faktum att det inte gjordes. Det ger dem en ursäkt att avslå din ansökan för att uppfylla regeringens önskemål och kanske förbättra sitt eget lönekuvert. Det ger inga pluspoäng hos FK-ledningen att bevilja ansökningar.

Det är i dagsläget ganska meningslöst att spekulera över olika scenarier, de har förmodligen bestämt sig för att avslå, annars skulle de knappast diskutera en anvisning till ALI eftersom beviljad sjukersättning utgör hinder för detta.

Koncentrera dig istället på att förbereda en begäran om omprövning och efterföljande överklagande till förvaltningsrätten.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
JOHAN81Registreringsdatum: 15 november 2012
Inlägg: 15

InläggPostat: 2012-12-10 21:24:01    Rubrik: Svara med citat

Men om jag inte genomgick behandlingen för att jag var för dålig att behandlas och om de ansåg att behandlingen inte skulle ge effekt? Så mycket som jag minns så säger lagen att behandlingen behöver inte göras det räcker med att läkaren bedömmer att behandlingen inte kommer att ge effekt.
_________________
Vänliga Hälsningar Johan
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hans HedströmRegistreringsdatum: 29 januari 2012
Inlägg: 226
Ort: Oxelösund

InläggPostat: 2012-12-11 00:08:59    Rubrik: Diverse Svara med citat

Det är möjligt att det var så, men läs mitt förra inlägg igen! Det är ganska meningslöst att i dagsläget spekulera över vad som eventuellt hände för 8 år sedan, koncentrera dig på nutiden!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
JOHAN81Registreringsdatum: 15 november 2012
Inlägg: 15

InläggPostat: 2012-12-12 16:05:30    Rubrik: Svara med citat

Handläggaren skriver att det finns en EMDR behandling att tillgå.Det är jag medveten om att det finns och det finns hur många andra behandlingar som helst men om läkaren skriver att ytterligare behandling kommer inte att leda någonstans.Ska inte det gälla? Hon har hängt sig på en utredning som är 9 år gammalt. Loh som jag skickade tillsammans med ansökan är färska utlåtande som gjordes för några månader sen. Men hon tittar inte på det utan hon tittar på någonting som är 9år gammalt. Vilket beteende de har FK de ger mig bara mer och mer kraft att driva det här till alla möjliga domstolar som finns i världen. Och det ska jag göra för att ge dem en bakläxa.
_________________
Vänliga Hälsningar Johan
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> JURIDIK: Sjukersättning och aktivitetsersättning Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Gå till sida Föregående  1, 2
Sida 2 av 2

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.